Кметът на град Кристчърч в Нова Зеландия Боб Паркър обяви извънредно положение заради силното земетресение, което разтърси региона, съобщава РИА Новости.

Припомняме, земетресение с магнитуд 7.2 по Рихтер разтърси Нова Зеландия. То бе регистрирано на на 19 мили от Кристчърч и е с дълбочина 5 километра.

Първоначално беше съобщено, че трусът е бил с магнитуд 7,4 по Рихтер. Късно снощи обаче специалистите намалиха степента до 7.

Трусът бе последван и от вторично земетресение с магнитуд от 5.1 по скалата на Рихтер.

До момента няма постъпили данни за загинали хора, като е съобщено само за двама души, които са тежко пострадали.

Според данните на полицията мощното разрушение е причинило силни разрушения в града, прекъснато е електричеството в някои райони.

Подадени са съобщения за ограбени магазини и апартаменти.

Според Боб Паркър извънредното положение означава, че някои части на града ще бъдат отцепени, а разрушените сгради - затворени.

Междувременно стана ясно, че военните части на страната са готови да помогнат за възстановяването на града и установяването на порядък.

Земетресението е сред десетте най-силни, които са регистрирани в Нова Зеландия.

Страната е разположена между Тихоокеанската и Индо - Австралийската тектонични плочи и регистрира около 14 000 труса годишно. От тях около 20% надвишават магнитуд 5.

Последното мощно земетресение бе регистрирано през 1968 година. То бе  с магнитуд от 7.1 по скалата на Рихтер. Тогава загинаха трима души на западното крайбрежие на Южния остров.

Загубите са ужасяващи. Цяло чудо е, че няма загинали, каза премиерът на Нова Зеландия Джон Кей.