Жителите на квартал в Солун протестират срещу създаването на бежански лагер, съобщава кореспондентката на БНР. Общината предоставя сграда за лагера. В него ще се настаняват бежанците и техните семейства, докато премине процедурата по потвърждение или отхвърляне на искането им за политическо убежище.

Местните жители се страхуват не само от присъствието на бежанци, но и последствията, които според тях ще има върху развитието на района.

От инициативен комитет алармират, че дори само информацията за лагера е прекратила сделките по закупуване на жилища в района. Те коментират, че търговските обекти ще се отбягват от клиентите, които искат да прекарат няколко часа със семействата си в този район.

Солунският кмет е обвинен, че решението за изграждане на лагера не е обсъдено публично с жителите на квартала, както налага законът. Само преди няколко дни Общинският съвет е приел това предложение и е предоставил сграда за създаване на бежански лагер.

Жителите на района са готови да подадат граждански иск срещу решението на Общинския съвет.

Ако лагерът бъде построен, въпреки протестите на живеещите в близост до него, ще има и политически последствия. В такива случаи крайнодясната партия „Златна зора" увеличава подкрепата си и внушава ксенофобия.