Акушерката Емилия Ковачева, която бе заснета от камерите в „Софиямед" да пребива бебе, остава в ареста. Това реши Софийският апелативен съд.

Решението на съда не подлежи на обжалване.

Припомняме, на 23 април Софийската градска прокуратура привлече Емилия Ковачева от Самоков за опит за умишлено убийство на 4-дневно дете. Емилия е карала 24-часова смяна по свое желание в "Софиямед". В момента бебето е настанено в "Токуда", като състоянието му значително се подобрява. След шестчасово заседание на 25 април Софийският градски съд остави Ковачева в ареста, като смекчи обвиненията й.

И днес обвиняемата за жестокия побой над четиридневното бебе Никол остана безмълвна на излизане от залата. Единственото, което тя заяви, пред съда беше: „Не съм виновна. Моля да бъда освободена".

В съдебна зала защитата на Ковачева - адвокат Янев, се оплака, че спрямо клиентката му се прилага двоен стандарт, визирайки засилената полицейска охрана по довеждането й. Според него спрямо други подсъдими това не е така.

Адвокатът представи пред апелативните магистрати няколко доказателства, а именно удостоверение за наследници, удостоверение от НОИ, документи, свързани с доходите, наследствените пенсии на децата, както и за тежко здравословно състояние на родителите на обвиняемата. Освен тези материали обаче защитата й предостави сигнал, който е изпратил до главния прокурор Сотир Цацаров за обществен натиск върху процеса. Не стана ясно нито в зала, нито по-късно на въпрос на News.bg какво се съдържа в сигнала.

Както пред магистратите, така и пред журналисти адвокатът продължава да поддържа тезата, че е възможно клиентката му да има психическо заболяване и държи на експертиза в нормални условия. Пред медиите той изтъкна, че базира предположенията си на интервюта, които специалисти са давали и които допускат, че е възможно Емилия да страда от някакво заболяване.

Пледоарията на адвокат Янев почти се преповтори с тази пред Софийския градски съд, като и този път той продължи да настоява, че записите от камерите не са иззети по законовия ред.

Стана ясно, че всъщност материалът от камерата се намира на диск, който обаче е подложен на техническа експертиза. Според адвоката трябвало да се изземе оригиналният магнитен носител.

Съдът не уважи никое от направените възражения от страна на защитата. По отношение на заявената позиция на адвокат Янев, че са иззети записи за определен период от време, съдът уточни, че разследването е в ранен етап и изземването на още записи може да се случи и в бъдеще.

Апелативните магистрати категорично не се съгласиха с виждането на Градския съд, че обвинението трябва да бъде преквалифицирано от опит за убийство в умишлено нанасяне на тежка телесна повреда. Начинът и обстоятелствата на извършване на деянието водят до извода за висока степен на вероятност деянието да е извършено именно с пряк умисъл за умъртвяване на новородената Никол. Нещо повече, въззивният съд отчете, че последващото бездействие на Емилия още повече говори за този пряк умисъл.

Припомняме, че първоинстанционният сметна, че Емилия е можела да довърши деянието си, тъй като не е имало друг, който да й попречи. Апелативните съдии подчертаха, че може да се приеме, че тя е довършила деянието, тъй като при ударите, които е нанесла, единствено компетентна намеса на лекарите е спасила живота на момиченцето. От друга страна съдът прие, че към момента на извършването Емилия е била в годно психическо състояние, тъй като няма доказателства за противното.

Категорично съдът отрече да се влияе в решението си от медиен натиск.