Привърженици на сваления президент Курманбек Бакиев превзеха административните сгради на три южни области в страната: Ош, Джелал Абад и Батенска.

Протестиращи са нахлули в областните ръководства и са изгонили новоназначените губернатори.
В Ош в предишния си кабинет отново е влязъл предишният управител, отстранен от временното правителство, дошло на власт след безредиците от 7-8 април.
На фасадата на сградата с а били закачени плакати с лозунги „Бакиев е нашият президент" и „Ние сме с легитимния президент".

Според настоящите власти ситуацията в южната част на страната е опит за реванш на бакиевските сили и е провокирана от вън - от намиращия се в политическо изгнание в Беларус Курманбек Бакиев.

Според информация на агенция Новости милицията не се е опитала по никакъв начин да попречи на протестиращите или да ограничи достъпа им до административните сгради.

Като цяло обаче както в Ош, така и в Джалал Абад митингите на се прераснали в сериозни сблъсъци между отделни групи и на този етап не се съобщава за размири, жертви или ранени, както беше в началото на април месец.

Южните области традиционно подкрепят кръга около бившия президента, тъй като самият той е родом от там. След преврата Бакиев се скри именно в Джелабл Абад.

В първите дни от преврата бяха изказвани редица съмнения за това дали ще може да се удържи териториалната цялост на Киргизстан и дали страната няма да се раздели на Юг и Север.