823 делегации решават кой ще бъде лидерът на БСП на конгреса на столетницата в събота. Сергей Станишев има 179 номинации срещу 82 за Георги Първанов. Още 27 са кандидатите за председател на партията.

След последното изпълнително бюро на БСП в този му състав Сергей Станишев коментира интервюто на Първанов от неделя пред Николай Бареков, където той поиска сближаване с настоящия председател на партията.

Макар и лаконичен в коментара си, от Станишев стана ясно, че той не желае „да се сближава" с Първанов. За какво точно трябва да се води разговор, подчерта Сергей Станишев.

Той припомни, че в рамките на отчетно-изборната кампания на БСП Георги Първанов избрал ожесточения тон към ръководството на червената партия. Според Станишев структурите вече са направили своите номинации. Няма как една среща да промени тяхната воля, смята соцлидерът.

Той още веднъж уточни, че ще се бори за смислен конгрес. Според него лидерската битка няма да се окаже фатална за БСП: „Не виждам опасност за единството на партията", заяви Сергей Станишев. Той коментира и оставката на синия лидер Мартин Димитров. Според него краят на синята коалиция е в резултат от намесата на ГЕРБ.

Той припомни ,че ГЕРБ се вклинявал в синята коалиция по различни въпроси, както и в други партии. В момента тече един процес на политическо инженерство, смята Сергей Станишев.

„Това е началото на края - началото на края на ГЕРБ", това заяви червената депутатка Мая Манолова по повод отминалите избори в Кюстендил. Тя посочи, че контролираният вот в региона е достигнал 30%.

По думите й, на изборите в Кюстендил се е видяло безпрецедентно мачкане на хора. За пример тя посочи кметския наместник в кюстендилско село, който имал и фурна.

Той „изнудвал" съселяните си, че ако не гласуват за БСП няма да им дава хляб на вересия. Манолова категорично отхвърли обвинението на премиера Бойко Борисов, че социалистите са купували гласове: „Това звучи смешно и като виц, ГЕРБ си търсят оправдания за загубените избори", заяви Манолова.

Тя изтъкна, че в ромската махала имало толкова много полиция, все едно се готвел атентат. Друг е въпросът как толкова много полицаи са пропуснали търговията на гласове. Според Манолова ромите гласували за БСП, защото само в червената листа имало циганин на избираемо място.

„Ние се намираме в реална предизборна ситуация", смята и лидерът Сергей Станишев. Според него това си личало по действията на правителството. 4 пъти вътрешният министър Цветан Цветанов ходил в Съединение, а преди изборите е имало наплив на правителствени представители и в Кюстендил.

Друго доказателство за предизборната ситуация, според Станишев, е приемането на лобистко законодателство, предназначено за фирми, близки до ГЕРБ, с което управляващите да облагодетелстват приятелския си кръг срещу осигуряването на финансов ресурс за изборите.

Административната реформа също е лансирана с цел да създаде предизборни очаквания в градовете, в които уж ще се мести администрацията. Соцлидерът не изключва предсрочни избори, инициирани от ГЕРБ заради предстоящата тежка зима. „Парите свършиха, уважаеми дами и господа", с тези думи Станишев обобщи ситуацията в страната.