САЩ в близките часове ще обявят санкции срещу сирийския президент Башар ал Асад заради използваната от неговия режим политика на сериозни репресии, които са довели до нарушаване на човешките права, съобщи АФП.

Белия дом обяви санкциите ден преди президентът Барак Обама  да произнесе голяма реч за въстанията в арабския свят, в която особено внимание ще отдели на Сирия.

Изпълнителната заповед за санкциите, издадена от президента, предвижда замразяване на всички активи под американска юрисдикция, принадлежащи на Асад и на останалите шестима функционери, и забрана за американските граждани да поддържат общ бизнес с лицата в списъка.

В него освен президента Асад са вицепрезидентът Фарук аш Шараа, премиерът Адел Сафар, министрите на отбраната и на вътрешните работи, шефът на разузнаването и началникът на службата за политическа сигурност.

Франция и Великобритания искат да наложат международните санкции чрез Съвета за сигурност на ООН над Данаск, но срещат съпротивата на Русия и Китай. Президентът Дмитрий Медведев заяви, че няма да подкрепи подобно решение, и че Башар ал Асад трябва сам да реши вътрешните си проблеми.

Европейският съюз вече санкционира 13 души от сирийския режим, като им наложиха забрани за пътуване, както и замразиха финансовите им активи. Президентът Башар ал Асад обаче не е включен в този списък.

Към санкциите на Брюксел се присъедини и Швейцария, която вече от 10 години не изнася оръжие за Сирия.

Източници осведомени по въпроса твърдят, че тази мярка ще увеличи натиска на САЩ над сирийските власти, които продължават да използват въоръжените си сили за потушаване на протестите в Сирия.