ГЕРБ не успява да преодолее оформилата се през последната година тенденция на постепенен спад в подкрепата си, отбелязва в проучване социологическата агенция „Алфа Рисърч".
Сред констатациите на социолозите още е запазващият се изключително висок икономически песимизъм - както на макро равнище, така и в личен план, както и резкият спад в личния рейтинг на премиера Борисов.

В края на май, пет месеца преди местните и президентски избори, правителството събира 19% положителни оценки, 41% - отрицателни и 40% - неутрални. С това продължава тенденцията на спад в подкрепата за кабинета.
Най-критични към неговата работа са хората с по-ниски доходи, възрастните, жителите на по-малки населени места. Нарастват обаче негативните оценки и сред представителите на частните собственици, свободните професии и  на средната класа в областните центрове.

При избори днес:
ГЕРБ - 24
БСП - 17,5
ДПС - 4,3
Синята коал. - 3,9
Атака - 2,5
Други - 9,8

В електорален план ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила, но и продължава  да свива подкрепата си.
Ако днес имаше избори, за него биха гласували 24% от избирателите, при 26 на сто през февруари. БСП стабилизира и леко подобрява позициите си (от 16.6% през февруари до 17.5% в края на май).
Намаляват декларираните намерения за подкрепа на ДПС (от 4.9% на 4.3%) и слабо се увеличават тези за Синята коалиция (от 3.4 на 3.9%). Атака запазва дела си от 2.5%. Прави впечатление значимият ръст на евентуален вот в полза на „друга партия", който достига 9.8% от всички избиратели.

За първи път по-рязък спад има и в личния рейтинг на премиера Борисов - положителните оценки за него намаляват с 5 на сто (до 35%), а отрицателните бележат ръст от 6% (също до 35%).
Засилващата се поляризация в личното отношение към Борисов се очертава като нов фактор, който безспорно ще влияе и върху предстоящата предизборна кампания, анализират социолозите.
Ако се задълбочи, тази радикализация на нагласите може да създаде проблеми пред управляващите, със съдържащия се в нея потенциал за протестен вот.

Потенциален ресурс на управляващата партия е запазващият се висок персонален рейтинг на няколко ключови фигури, свързани с ГЕРБ - Росен Плевнелиев, Кристалина Георгиева, някои кметове.
Сред министрите в кабинета безспорен фаворит е Росен Плевнелиев, който продължава да трупа позитиви и от декември, когато излезе начело, досега неизменно се оценява като най-успешния министър (38.5%).
Най-силен е спадът при земеделския министър Мирослав Найденов (с 14%), резултат от проблемите в ДФЗ и разплащанията със земеделските производители.

Като събития с най-силен отрицателен ефект върху образа на кабинета през периода февруари - май, анкетираните посочват цените на горивата, скандалът с ученическото състезание в Пещера и поредицата от скандали, предизвикани от подкрепящата управлението партия Атака.

С най-висок рейтинг от всички български политици е еврокомисарят Кристалина Георгиева - 54% положителни оценки, 36 - неутрални и едва 10% - отрицателни.

Лидерите на всички основни политически сили бележат по-голям, или по-малък спад в доверието си. Известно изключение от тази тенденция прави лидерът на БСП, който има лек ръст в персоналния си рейтинг (16%).

Най-значим е спадът при Волен Сидеров, чиято подкрепа намалява от 10 на 6%. Дължи се основно на нарасналите след последните скандали,  критични настроения сред избирателите на ГЕРБ и доскорошните симпатизанти на Атака. Твърде нисък остава и рейтингът на Ахмед Доган, към когото от февруари насам нарастват критичните настроения  вътре в електората  на ДПС.

Въпреки някои сигнали за излизане от кризата, базиращи се на твърденията за повишаване на износа и възстановяване в определени сектори, икономическите нагласи на българите остават силно песимистични.
Спрямо декември се влошават оценките не само за актуалното състояние на страната и домакинствата, но и намаляват двойно очакванията за скорошно подобрение (от 38 на 19%).
73% не усещат все още икономическо оживление, а 78% продължават да ограничават потреблението си, които са два важни фактора за продължаващо прокризисно поведение и страхове. 60% са на мнение, че фирмите все още извършват съкращения, а според 65% няма стабилизация на заплатите и все още има риск от загуба на доходи.

ГЕРБ запазва подкрепата си сред избирателите, които отчитат икономическо подобрение (6 - 7% от анкетираните). ГЕРБ обаче губи сред онези, които смятат, че положението им се влошава, не успява обаче да удържи позиции и сред  потенциалната средна класа, за която условията за икономическо и професионално развитие са много важен фактор в едни избори.

От категоричен привърженик на строежа на АЕЦ Белене допреди няколко години, днес общественото мнение е силно разколебано, съобщават от Алфа Рисърч.
44% са убедени, че новата централа трябва да се построи, защото ползите от нея са повече от вредите, но 52% смятат, че тя не трябва да се изгражда, ако се окаже икономически неизгодна. Засега подкрепящите правителството в усилията му за изграждане на АЕЦ Белене са повече от критиците (51%:43%), но последните постепенно увеличават влиянието си.

Строежът на магистрали продължава да бъде важен обществен приоритет, но „рязането на ленти" вече не прибавя автоматично проценти върху рейтинга на правителството., показва проучването на общественото мнение.
Откриването на магистрала Люлин е оценено положително от 48% от хората, но 39% не му отдават особено значение, което е в рязък контраст с настроенията опреди половин година.