Българската агенция по безопасност на храните пуска от следващата седмица своя нов сайт, който ще предоставя възможността на потребителите да упражняват граждански контрол върху качеството на храните. Лично директорът на БАБХ Пламен Моллов представи новата онлайн платформа на Агенцията на пресконференция в НДК.

Гарантирането на сигурността на потребителите и свързано с комуникация на риска. Става въпрос за обмен в модерен режим на информация двустранно - от потребителите към агенцията и обратно, обясни Моллов.

Подобна възможност за комуникация на риска не е много разпространена в Европа, така че в това отношение БАБХ е сред пионерите на континента, стана ясно още от думите на Моллов.

Занапред с новия си сайт от БАБХ ще предлагат интерактивна връзка с потребителите.Те ще могат да  споделят проверките си по възможно най-бърз начин, ще дават оперативна информация на медиите и предоставят лесна платформа за подаване на сигнали.

Ние искаме да създадем една акустична среда за непрекъсната комуникация с хората. Убедени сме, че държавният орган сам по себе си няма как да покрие сто процента от контрола на храните, но, когато потребителите се включат активно в контролната дейност, посочвайки проблемни ситуации с нарушения, в реално време те ще могат да следят във всеки един момент докъде сме стигнали, увери Моллов.

Оказа се, че новият електронен сайт на Агенцията ще дава възможността за създаване  на потребителска класация за фирмите с добри и лоши практики, като така те ще имат рейтинг на потребителя. По този начин ще се упражнява граждански контрол в допълнение към държавния такъв върху храните, разясни директорът на БАБХ.

С електронните промени потребителят вече няма да е в пасивно очакване на обратна връзка от страна на Агенцията. При подаване на сигнал и абониране за услугите на сайта, той ще получава входящ номер от системата, като с него ще може по всяко време от менюто на сайта да следи какви действия предприемат от БАБХ по сигнала му и докъде са стигнали с работата си.

Оттук нататък всеки, открил нарушение примерно в ресторант, ще може да го снима с телефона си и, отваряйки сайта на БАБХ от мобилното си устройство, ще може да качва снимката като сигнал, обясниха в детайли практичността на нововъведението и от техническия екип на Агенцията. За сметка на улеснението на потребителите обаче, екипите на БАБХ ще имат много повече работа, тъй като от Агенцията предполагат, че с новия лесен режим на сигнализиране повече хора ще започнат да подават сигнали.