Увеличението на парното за софиянци от първи януари отпада.

Повишението на цените от ДКЕВР е с 18,7%.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи, че решението за вдигане на цените на софийската топлофикация няма да бъде изконсумирано от нея.

Според министъра така сметките ще останат на нивото на миналогодишния януари - заради намалялото потребление с 11,5 на сто.

Петър Димитров поясни, че януарското поскъпване се отменя за софийската топлофикация тъй като тя е собственост на държавата.
На практика през февруари ще бъдат приспаднати от сметките на потребителите януарските увеличения.

Решението за отмяна на януарското поскъпване на парното за София е доизяснено, както каза Петър Димитров - нощес - и е предвид устойчивата тенденция на намаление на цените на нефта, дериватите и на газа.

На практика цените ще бъдат оставени на нивото от 31 декември 2008-а.
Това ще е социална антикризисна мярка, но тя засяга и бизнеса, и България като цяло, изтъкна Петър Димитров.

По повод твърденията, че януарските сметки за парно са скочили с 90%той посочи, че за януари 2008-а година са начислени по фактури сметки за 50 млн. лв., а за януари тази година - за 60 млн. лв.

Стана ясно още, че министърът на икономиката Петър Димитров е подписал заповед за създаване на специална комисия, която ще извърши извънредна проверка в „Топлофикация София" относно начина на образуване на сметките за потребителите на топлинна енергия.

На първо място комисията ще извърши проверка в сградите с най-голямо повишение на сметките за топлинна енергия през януари.

Предвидено е извършване и на метрологична проверка на топломерите в абонатните станции, за които е установен сериозен ръст на потреблението и съответно на сметките на абонатите.

Комисията трябва да направи пълен анализ на разпределението на енергията в тези сгради за периода януари 2008 г. до януари 2009 г. 

В комисията са включени представители на Комисията за защита на потребителите, на Технически университет-София, на Българския институт по метрология, юристи, специалисти по сигурност на топлоснабдяването, представители на Министерството на икономиката и енергетиката и двама представители на Топлофикация-София.

От дружеството трябва да представят списъци на абонати с най-голямо повишение и с най-голямо понижение на сметките за топлинна енергия за месец януари тази година в сравнение със същия период на м.г.

Топлофикация София трябва да предостави и доказателства за извършени периодичен метрологичен контрол на средствата за търговско измерване в абонатните станции на сградите.

Комисията има 15-дневен срок за приключване на работата си, като в дейността й могат да се включат и представители на ДКЕВР, потребителски орагнизации и медии.