Експремиерът Милош Земан и настоящият външен министър на Чехия Карел Шварценберг отиват на балотаж на 25 и 26 януари в изборите за президент, съобщиха чешки медии, опирайки се на официални данни на Чешкото статистическо управление.

На базата на обработените данни от 99,06 % от избирателните секции милош Земан е начело с 24,27 % от гласовете, следван от Карел Шварценберг с 23,25 %.

Според местните политолози отиването на балотаж на Шварценберг е абсолютна политическа сензация, защото в социологическите проучвания то беше на 4-5 позиция.

По-рано беше оповестено, че след обработка на резултатите от гласуването в 41 % от избирателните участъци Земан има преднина и води с 25,62%. На второ място е вицепремиерът и външен министър на страната Карел Шварценберг.  Шварценберг засега е с 19,89 %.
Бившият премиер Ян Фишер набира 17,49 %, а Иржи Динстбир – 16,95 %, Владимир Франц - 7,05%.

Избирателната активност съставлява 59,17 % на базата на обработените данни.

Съгласно закона за избор на президент за избирането на държавен глава в Чехия се гласува в два дни - петък и събота. Избирателните участъци бяха затворени в 14 часа местно време.

В изборите за президент на Чехия участваха 9 кандидати - Милош Земан, Ян Фишер, Владимир Франц, Карел Шварценберг, Иржи Динстбир, Пшемисл Соботка, Яна Бобошикова, Таня Фишерова и Зузана Ройтова. Ако на първия тур не бъде избран президент, ще има втори тур на гласуване - 25 и 26 януари.

Новият президент на Чехия за първи път се избира от всички граждани на страната с всеобщо гласуване. Законът за въвеждане на преки избори беше подписан от Вацлав Клаус през февруари миналата година. Досега президентът се избираше на заседание на двете камари на парламента. Така бяха избрани Вацлав Хавел (1993-2003) и Вацлав Клаус през 2003 година.

Предварителните резултати ще станат ясни тази вечер, когато бъдe приключено броенето .