Трима души - две жени и мъж - загинаха при пожар в къща-паметник на културата в старата част на Созопол, съобщиха от полицията.

Около полунощ ( 23:40 часа) е получен в Районно управление «Полиция» - Созопол сигнал за горяща къща на улица „Тюлен" № 2 в старата част на Созопол. В нея е живеело семейство - мъж на 77 години, жена на 81 и тяхната 51-годишна дъщеря с приятеля й, с който са живеели на семейни начела.

В пламъците са изгорели 51-годишната Диана Великова и нейните родители - 81-годишната Златка Монева и съпругът й - 77-годишният Трифон Монев.

Приятелят на 51-годишната жена се е спасил като е скочил от втория етаж на горящата къща, но е с наранявания. Оказана му е първа медицинска помощ, няма опасност за живота му, но той е в шок.

По данни на живеещия на семейни начала с Диана - Георги Георгиев, 39-годишен от Добрич, семействата се нанесли под наем в къщата на ул. «Тюлен» № 2 от пролетта тази година. Диана и Георги живеели съвместно от около осем години, като от четири пребивавали в Созопол. Изхранвали се от малка механа, разположена на ул. «Рибарска» № 26, където и двамата работели като готвачи и бармани.

Приятелката му Диана е загинала, докато се е опитвала да изкара майка си извън горящата къща, която е била лежащо болна след инсулт. Родителите на Диана били в тежко здравословно състояние - майка й с инсулт, а бащата с дихателни затруднения вследствие на туберкулозно заболяване. Възрастните хора почти не напускали втория етаж на къщата на ул. «Тюлен», тъй като били трудно подвижни.

На мястото на пожара са били изпратени полицейски автопатрули и четири противопожарни автомобила и 12 огнеборци (два автомобила от созополската противопожарна служба и два от бургаската), които успяват да локализират пожара, като недопуснат разрастването и обхващането на други близкостоящи дървени къщи.

Гасенето на пожара приключило около 03.30 ч., като на мястото на инцидента остават противопожарни автомобили в готовност, в случай че огънят отново се възобнови. Изпепелен е целия втория етаж на дървената къща.

Говорителят на ОДМВР Бургас Цветелина Рандева заяви за БНР, че спасилият се мъж е информирал полицията преди две седмици, че е установил поливане със запалителна течност.

По данни на Георги Георгиев минути преди окончателното разразяване на пожара, той усетил мирис на нафта, след което извикал на Диана, за да я предупреди да се изтегли на безопасно място. Тръгвайки към изхода, за да търси помощ, Георги видял множество дим и пламъци, които преодолял и алармирал за възникналия пожар.

Минути по-късно огънят обхванал дървената къща, която Георги безпомощно обикалял опитвайки се да помогне на Диана и родителите й, които жената се втурнала да спасява.

Местопроизшествието към момента е отцепено, като се провеждат оглед от следствено оперативна група и пожаротехнически експерти, които да уточнят причините за възникналия инцидент. Работи се по версии за пожар и умишлен палеж.