Процесът по присъединяване на Турция към ЕС е забавен с години. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган по време на визита в Латвия, предаде ТАСС.

По думите му преговорите за присъединяването на Турция към ЕС се проточват вече 50 години.

Според него приемането на Турция трябва да стане за ЕС стратегическо решение. Турция не се стреми към ЕС за лична изгода, а иска да се присъедини към глобалните ценности, които представлява Европейският съюз, каза той.

През годините получавахме подкрепа от много страни, включително от Латвия, но структурата на ЕС е такава, че преговорите се влачат. Уверени сме, че по време на председателството на Съвета на ЕС от Латвия ще бъде постигнат прогрес, подчерта Ердоган.

От своя страна президентът на балтийската страна Андрис Берзинш обяви, че републиката ще продължи да поддържа процеса на интеграция на Турция в ЕС.

Турция и ЕС преговарят само по 13 от 35-те глави за присъединяване, които разговори започнаха през 2005 година. Само една глава е затворена до момента. Турция получава статут на асоцииран член на ЕС през 1963.

Ердоган очаква по време на председателството на Латвия през първата половина на 2015 година да бъдат отворени нови 3 или 4 преговорни глави.