Спокойно започна избирателният ден за кметове в общините Гърмен, Белене и Трън, като за момента няма сериозни сигнали за нарушения там.

По последна информация към 17:00 ч. избирателната активност в Община Трън е 54% или гласували са 2036 души, докато малко по-рано днес - към 10:00 часа, техният процент бе 18, а в 12:30- 30%

За момента подадените сигнали за нарушения от ОИК-Трън определят като дребни и неотговарящи на истината.

Непознат се е обадил и е съобщил за разлепени плакати по една от секциите в близко село. При извършената проверка обаче се оказва, че сигналът е фалшив и нарушение няма.

Към 13:25 часа от партия НОВА АЛТЕРНАТИВА пък е входирана жалба заради подаден сигнал от Общинската избирателна комисия за нарушение в изборния ден.

Избирателите в село Бусинци, които гласуват днес за кмет на общината, преди да дадат своя вот се срещали с кметския наместник. „Разговорите" в кметския кабинет, който е в съседство до избирателната секция, според партията могат да се приемат като начин за влияние върху избора на хората и манипулиране на вота.

Изборният кодекс изрично забранява всякаква форма на агитация в изборния ден, категорични са от НОВА АЛТЕРНАТИВА.

По последни данни към 17:00 часа избирателната активност в Община Гърмен е 49.58%, т.е. гласували са 6127 души. А по-рано днес, към 10:00 часа, избирателната активност там бе 15,58%, посочват още от местната ОИК.

Най-много подадени гласове има в секциия 006, в село Дебрен, където от 1010, имащи право на глас, такъв са упражнили 430 души. А в секция 005 - от 913 души са гласували 370.

Припомняме, и двата кандидата за кмет на село Гърмен - Минка Капитанова от ДПС и Верхад Ислямов от ГЕРБ, са родом от село Дебрен.

До тях са подадени два сигнала от страна на ГЕРБ за нарушения в изборния ден.

В единия от случаите става дума за поставени агитационни материали на кандидата за кмет от ДПС на сградата на читалището в село Скравена, което се намира на по-малко от законоустановените 50 метра от секционната комисия.

Другият сигнал е свързан с информация на представител на ГЕРБ, че кметът на село Крушево, в непосредствена близост до секционната комисия и от откриването на изборния ден, отмята по списък гласувалите избиратели.

Въпреки направената му забележка от страна на охраняващия изборното помещение полицай, кметът не е преустановил незаконосъобразните си действия.

Междувременно избирателната активност към 17:00 ч.  в Община Белене е 42.15%, а към 13 ч. тя бе 28 % . Правото си на глас там са упражнили 3 887 души, съобщиха от Общинската избирателна комисия в града.

Към 10 часа днес гласувалите наброяваха 7,73% или 713 души.