Руският президент Владимир Путин е подписал закон, задължаващ членовете на правителството да отчитат разходите си при всяка голяма покупка като поземлен имот, жилище, кола, акции и пр., дори ако разходите не превишават общия семеен доход за три години, съобщава „Интерфакс".

Според предишната редакция на закона министрите бяха задължени да представят сведения за своите разходи, а също за разходите на съпрузите си и непълнолетни деца при всяка покупка на поземлен имот, друга недвижимост, движимо имущество, ценни книжа и акции, ако сумата на сделката превишава общия доход на министъра и неговата съпруга за последните три години преди покупката. Сега последното условие отпада.

Внася се и уточнение, че членовете на правителството нямат право да се занимават с предприемателска дейност лично или чрез доверени лица, включително да участват в управлението на стопански обект, освен ако не им е поръчано от правителството да участват в управлението на тази организация.

Освен това министърът е длъжен да предава за времето, докато е на този пост, ценните книжа, които притежава, на доверително управление в съответствие с гражданското законодателство.