Социалистът Георги Кадиев и без да присъства в пленарна зала пак разбуни духовете. Този път повод стана внесено предложение от червения депутат в Закона за референдумите. Той предлага на всенародно допитване да не се подлагат въпроси, които засягат права на български граждани.

Този текст се хареса от ДПС. Четин Казак излезе на трибуната и поиска ясен отговор дали партията му категорично подкрепя това предложение.

Социалистите Мая Манолова и Янаки Стоилов обясниха, че няма да подкрепят предложенията на съпартиеца си - били много общи.

Кадев предлага още на допитване до народа да не се подлагат въпроси, засягащи националната сигурност. Освен това той иска народът да се произнася по импийчмънт на президента.

Замирисва на една обща манджа, ядоса се патриотът Юлиан Ангелов, намеквайки, че отново ДПС и Георги Кадиев са на еднакви позиции.

Депутатът от ДПС Станислав Анастасов поиска 30-минутна почивка. Председателят на НС Цецка Цачева даде 15 минути отдих за депутатите.

Има ли въпрос, който да не засяга права на български граждани, недоумява Мартин Димитров от Реформаторския блок. Според него, ако се приеме предложението на социалиста, това означава да няма референдум. Затова и реформаторите били против. По мнението му, ДПС подкрепяли Кадиев, за да блокират идеята за всенародно допитване. Всеки един от въпросите, предложени от държавния глава, засягал права на гражданите.

Колеги, искаме ли пряка демокрация в България. Искаме ли да има пряка демокрация, попита Димитров. Той изтъкна, че има политически партии, които изпитват панически страх от референдуми.

Нека не четем закона, както Дявола Евангелието, призова Четин Казак. Ние не сме против референдумите, обясни той. Според ДПС не трябвало да се отнемат права на гражданите, гарантирани по международни договори.

По пътя на Виктор Орбан ли ще върви България, намеси се и съпартиецът му Станислав Анастасов.

Малко намирисва на цензура, подчерта отново Мартин Димитров. Според него с предложенията на Кадиев най-важните въпроси нямало да могат да бъдат зададени.

Патриотите поискаха прекратяване на дебатите.

Лидерът на БСП пък поиска да продължат дискусиите. Как ви звучи подписка за смъртното наказание и правото на живот, попита той депутатите, давайки за пример какви въпроси може да бъдат подложени на референдум.

Въпреки това мнозинството прие предложението на ПФ за прекратяване на дебатите.

Текстът е изключително важен за бъдещето на демокрацията в България, оставете дебатът да продължи, защото в дебата се ражда истината, с тези думи Четин Казак поиска прегласуване с надежда дискусиите по текста на Георги Кадиев да продължат.  За да се отложи гласуването, Ферихан Ахмедова от ДПС поиска поименна проверка преди окончателното произнасяне на пленарна зала.
ДПС напусна зала веднага, след като Цецка Цачева започна да брои присъстващите депутати в зала.

Истинска забава предизвика появата на Васил Антонов, който бе отчетен от председателя на НС при преброяването. Депутатът обаче реши да й обясни, че реално не бил в зала. Как да ви няма, като сте тук, отговори му парламентарният шеф.

Оказа се, че в зала са 125 депутати и има кворум. Това бе посрещнато с аплаузи. Колеги какво пляскате, като законодателното време бе изядено с поименната проверка, обясни Цачева.

В оставащите 2 минути преди петъчния парламентарен контрол депутатите подхванаха спорните текстове. Опозицията се върна в зала.

В крайна сметка предложението на Кадиев не мина - „за" бяха 24, 85 „против", 44 се обявиха „въздържал се".