Русия постоянно съблюдава всички клаузи по Договора за неразпространение на ядрените оръжия и планира да продължи да работи в тази насока.

Това заявява руският президент Владимир Путин в съобщение до участници на конференция във връзка с договора, съобщава ТАСС.

Русия постоянно изпълнява всички клаузи на Договора за неразпространение на ядрените оръжия, включително Член VI. Съкратихме ядрения си арсенал до минимално ниво, което е значителен принос като цяло и към пълното разоръжаване", отбелязва Путин в съобщението, което е разпространено в ООН.

Русия планира да „продължи да работи в тази насока и също да поддържа баланс между развитието на „мирния атом" и укрепване на режима на неразпространение, включително системата за гаранции на Международната агенция за атомна енергия", допълва още Путин.

По думите му Москва е ангажирана „за близко сътрудничество с всички заинтересовани страни по създаване на модерна, стабилна и безопасна архитектура на сътрудничество в сферата на ядрената енергетика".

Член VI е свързан със стремеж за преговори на добра воля за ефективни мерки, свързани с  ядреното разоръжаване и избягване на ядрена надпревара.

Според Путин балансирането на ключовите елементи в договора - неразпространение на ядрени материали, разоръжаване и мирно използване на ядрена енергетика - е гаранция за приложимост на документа.

По-рано държавният секретар на САЩ Джон Кери призова Русия допълнително да съкрати своите ядрени оръжия в рамките на договора за въоръженията.