Украйна отново напълно прекъсна електроснабдяването за Крим. Това е станало без никакво съобщение от нейна страна, съобщи енергийният министър на републиката Сергей Егоров, цитиран от ТАСС.

„Около 13.50 часа московско време Украйна напълно прекъсна електроснабдяването без никакво предупреждение. Издадено е нареждане за превключване към резервни захранващи източници и частично превключване на местно захранване", заявил той.

Крим, който стана част от Русия през март и все още е много зависим от Украйна по отношение на енергийното снабдяване, сега страда от прекъсвания на захранването и смущения, дължащи се на производствения дефицит в Украйна. Той е причинен от недостиг на въглища от необходимите видове.

Режимът на тока започна в сряда, когато Украйна прекъсна доставките на електричество към полуострова без никакво предупреждение.

Населението на полуострова е над 2.2 млн. души.

Междувременно украинската държавна железопътна компания обяви, че ще прекрати пътническите и товарни железопътни услуги за полуостров Крим от съоръжения за сигурност. Това съобщава „Ройтерс".

Товарните влакове ще бъдат спрени днес, докато пътническите ще бъдат преустановени постепенно през уикенда и в понеделник. Не се посочва колко дълго ще продължи прекъсването и какви точно са заплахите за сигурността.