Ще си прахосате времето с промени в Конституцията и законодателството. Това е отлагане на промените, попари ентусиазма на управляващите ни бившият министър на правосъдието на Румъния и настоящ евродепутат Моника Маковей.

Известната антикорупционна дама на северната ни съседка представи вижданията си и разказа за борбата с корупцията по време на дискусия "Гражданският глас срещу корупцията - кой чува?".

"Не е необходимо да променяте закона, Конституцията и т.н., за да разследвате корупцията във властта. Просто го направете", тропна Маковей.

Тя призна, че не може да повярва, че у нас няма поне един прокурор, който не е готов да започне реформата. "Дори един магистрат може да задейства промяната", напомни още експравосъдният министър на Румъния.

Маковей: Дори един магистрат може да задейства промяната.

Преди да ни даде съвети за съдебната реформа обаче, Маковей разказа подробно по какъв път е минала Румъния, за да има свои министри и политици в затвора.

"През първите седмици като министър на правосъдието написах стратегията за реформа и плана за действие. Кабинетът ги определи и им осигури бюджет.
След което създадох прокуратурата за борба с корупцията, подготвих нов закон за банкрута, нов закон за политическите партии, нов закон за обществените поръчки.
Заради всички тези промени сенаторите ме извикаха в една стая и започнаха да ми поставят условия за евентуалната подкрепа на измененията. Все пак обаче законите бяха променени.
Тогава дойде ред на избора на главен прокурор. Исках да има независими разследвания и заради това ми трябваше непоклатим човек", сподели Маковей и продължи с историята си.

"Направихме тази антикорупционна прокуратура напълно независима, за да няма изтичане на информацията. Дори полицаите към нея вече не бяха на подчинение на МВР. Назначеният главен прокурор привлече и други силни магистрати, които са независими, защото са професионалисти. Те предприеха следствени действия и така се стигна до арести на министри, политици, кметове, дори на богатите президенти на футболни клубове".

Трябва да приоритизирате и да започнете корупцията по най-високите етажи на властта.

С поглед отново към България и заявката за съдебна реформа Моника Маковей убедено заяви, че всички промени са възможни, но трябва да се постави началото. "Чета, че ще създавате нов орган за борба с корупцията. Ами вие вече имате такива. Може просто да ги промените, той да стане финансово независим. Трябва да работите в екип, да съберете група магистрати, които са силни и не се страхуват от тези, които им се изпречват на пътя.

Антикорупционният орган трябва да се занимава само с големи корупционни практики. Трябва да приоритизирате и да започнете корупцията по най-високите етажи на властта", продължи със съветите румънският евродепутат.

Тя напомни на родните магистрати и това, че трябва сами да задействат промяната, а не да чакат "зелена" светлина от политиците, защото те никога няма да я дадат. "Когато се захванете, не е трудно. Дори е готино да кажеш "Не" на някой по-висшестоящ от вас. Не е трудно. Просто започнете и ще го направите. Имате крайната цел", посъветва управляващите ни още Маковей и се зарече - "готова съм да ви помагам".

"Разбира се, че промяната на Конституцията губи време. Но още по-голямо губене на време е да говорим, че промяната на Конституцията е губене на време и да го отлагаме", отговори на критиката на Маковей министърът на правосъдието Христо Иванов.

С поглед към подготвяните конституционни изменения той се оплака, че за тях само се намират пречки като например свикването на Велико народно събрание. "Ако друг министър на правосъдието пристъпи към свикването на ВНС, сигурно ще извикаме и Хан Аспарух от гроба, за да прекрои държавата", отбеляза министър Иванов.

"Промяната в Конституцията е абсолютно неизбежна, ако искаме да мръднем от точката, в която се намираме", опонира правосъдният ни министър на Маковей.