Франция и Германия са започнали маневри в надпреварата за новия пост на министър на външните работи на Европа, който ще бъде създаден по силата на Лисабонския договор.

"Върховният представител" по външната политика и сигурността се очаква да има повече влияние от новия президент на ЕС и е почти сигурно, че ще дойде  от противоположния политически лагер.

Франция и Германия са започнали преговори за обща позиция за новите постове в ЕС, които ще бъдат създадени след като влезе в сила Договора от Лисабон.

Френският президент Никола Саркози иска решенията да бъдат взети този месец по време на заседанието на ЕС, но германският канцлер Ангела Меркел все още преговаря са съставянето на собственото си правителство, пише британският вестник Таймс.  Предложението на Ангела Меркел е постът да заеме вътрешният министър на Германия Волфганг Шойбле.

Друг възможен кандидат е бившият шведски външен министър Карл Билд. Засега за президент на ЕС се спряга името на бившия британски премиер Тони Блеър.

Резултатите от втория референдум в Ирландия показаха, че 68% от ирландците са подкрепили документа.

Решението на ирландските гласоподаватели да подкрепят Лисабонския договор е „добра новина за Европа", заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек.

„Приветствам резултата от ирландския референдум. Ирландският народ демонстрира сериозен ангажимент към европейския проект. Те потвърдиха своето желание да бъдат в сърцето на Европа", каза Бузек.