В 11 часа българско време, след продължително заседание с руския премиер Путин и шефовете на силовите ведомства, президентът на Руската федерация Борис Елцин обяви в емоционално телевизионно обръщение, че подава оставка. Той уточни, че оставката му не е само по здравословни причини. Причините са комплексни, каза Елцин, и се извини на всички руски граждани, чиито очаквания не е оправдал.

Пресслужбата на руския президент съобщи, че след като Борис Елцин е подписал указа за оттеглянето си, новоназначеният ИД президент Путин е подписал указ, с който поема пълномощията в 12.00 часа московско време на 31 декември 1999 година. Елцин е изпратил писма, с които е уведомил за извършената промяна председателя на Съвета на федерацията Егор Строев и председателя на Държавната дума Генадий Селезньов.

Предсрочните президентски избори в Русия ще са на 26 март 2000 година, съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на източник от Кремъл. "CNN" коментира, че оставката на Елцин е изненадала Русия, и може би ще предизвика политическа криза в страната поради неочакваните предсрочни президентски избори.

Агенция "news.bg" Ви предлага пълните текстове на изявлението на президента Елцин и на указите, подписани от Борис Елцин и Владимир Путин.