Ние по никакъв начин не можем да бъдем ДПС 2. В това бе категоричен бившият член на партията на Доган Касим Дал по време на учредителното събрание на Народна партия "Свобода и Достойнство" (НПСД), което се провежда в НДК.

Припомняме, на 27 септември отцепилите се от ДПС Касим Дал и Корман Исмаилов положиха основите на ново политическо течение и стартираха процедура за учредяване на партията.

Направи впечатление присъствието сред гостите на министър Вежди Рашидов -ясен знак за благоразположение на управляващите към новата формация.

Сред гостите на учредяването бяха и лидерите на СДС и НДСВ Емил Кабаиванов и Христина Христова, както и ексшефът на парламента Огнян Герджиков и бившата БСП депутатка Татяна Дончева.

Организацията на Ахмед Доган възпроизвежда статуквото на олигархията и агентите. Въставаме именно срещу това статукво, посочи пред делегатите председателят на Инициативния комитет на новата партия, цитиран от БГНЕС.

Очевидно е, че ние сме на коренно противоположни позиции, също така ще партнираме с всеки, който споделя принципите на тази борба, посочи бившият член на ДПС.

В поздравителен адрес турският премиер изразява подкрепата си за новоучредената Народна партия "Свобода и достойнство"

Той изтъкна, че борбата срещу Ахмед Доган и неговата агентурна вихрушка ще започне именно от българските граждани с турска принадлежност, защото по думите му именно тази част от нацията е преживяла най-трудно програмирания преход.
„Там, където няма алтернатива, както местните деребеи внушават, там няма ценност",
заяви председателят на НПСД.

Касим Дал определи новоучредената партия като дясна или дясно-центристка, но подчерта, че не това ще бъде определящото при нея.
"За нас не е толкова важно дясно или център, а че имаме една-единствена идеология - тя се изчерпва с думите "достойна България". Затова е необходимо да поставим в центъра на всичко, което се случва човека", заяви политикът.

"Няма нищо по-ценно от човешкия живот, защото тъкмо този живот прави възможен идеологиите, партиите и обществото. Чрез издигането на свободата и достойнството ние казваме, че цялата наша политическа дейност ще бъде акцентирана върху подобряването на качеството на живот на българските граждани", подчерта Дал и изтъкна, че чрез новата партия България има исторически шанс да се превърне в политически център на новите Балкани.

Разбрах, че съм отдал огромна част от живота си на дело, в което с мръсни ръце са пипали ДС и нейните оръдия, призна политикът, визирайки ДСП и подчерта, че заедно със свои съмишленици се е опитал да променя нещата отвътре.

"Резултатът е ясен, всички бяхме изключвани, анатемосвани и заклеймявани. Беше ни отказвано дори елементарното право да се защитим, имахме чувството, че сме се пренесли в най-мракобесните времена. Не може да има друг стил в организация, ръководена от агенти на ДС, тоталитарният манталитет не може да бъде променен", категоричен бе Касим Дал и подчерта: „Всичко това обаче не успя да ни сломи".