Четири банки ще бъдат посредници в средносрочната програма на България за издаване на облигации на стойност 8 млрд. евро в рамките на следващите 3 години. Това става ясно от законопроект, внесен в Народното събрание и публикуван на сайта на парламента, съобщава Money.bg, позовавайки се на информация от БТА.

Само за тази година бюджетът предвижда 8.1 млрд. лв. нов дълг или около 4 млрд. евро.

Миналата седмица рейтинговата агенция Moody's даде оценка Baa2, който e в инвестиционния спектър, макар и в най-ниското му ниво.

Законопроектът, изготвен от Министерски съвет, предвижда ратифициране на Договора за дилърство между България в качеството й на емитент и „Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид", „Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си", „Сосиете Женерал" и „Уникредит Банк АГ" в качеството на организатори и дилъри относно глобална средносрочна програма на страната ни за издаване на облигации на стойност 8 000 000 000 евро.

Договорът за дилърство е подписан на 6 февруари 2015 година. Трябва да бъде ратифициран и Договорът за агентство между България в качеството на емитент и „Ситибанк Н.А.", клон Лондон, в качеството на фискален агент, платежен агент, агент по замяната, агент по прехвърлянето и агент за изчисляване на „Ситигруп Глобъл Маркетс Дойчланд АГ" в качеството на регистратор, платежен агент и агент по прехвърлянето и Акта за поемане на задължения от България в качеството на емитент за издаване на облигации на стойност 8 000 000 000 евро.

Целта на подписаните договори е основаване на Средносрочна програма за емитиране на дълг на международните пазари като се регламентират бъдещото организиране и издаване на емисии ДЦК, посочват вносителите. Програмата дава гъвкавост на страната ни като емитент при избора на структура на финансирането по отношение на пазари, валути, срочност на дълговите книжа. Общият обем на траншовете за всяка година ще бъде описван в Закона за държавния бюджет, отбелязват вносителите.

Предвижда се максималният матуритет на книжата да е до 30 години, а максималният лихвен процент на облигациите да е до 10 процента. В мотивите на законопроекта се посочва, че това значително надхвърля текущите лихвени нива по български облигации и се прави с цел да не се дават насоки на пазара за лихвените нива по новите облигации.

Фиксираните стойности на параметрите на Средносрочната програма могат да бъдат променяни единствено от Народното събрание. Средствата, получени от реализиране на Средносрочната програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, ще бъдат от съществено значение при осигуряване на необходимия финансов ресурс в периода 2015 - 2017 г. за рефинансиране на държавния дълг, за покриване на очакваните бюджетни дефицити и за гарантиране на нивото на фискалния резерв, посочват вносителите.