Демонстранти за кратко щурмуваха сградата на американското посолството в столицата на Йемен, Сана, докато протестиращи замеряха посолството на САЩ в Египет с камъни, съобщава „Франс прес".

Протестите са по повод разпространената филмова продукция „Невинността на мюсюлманите", която, според мюсюлманите по света, осквернява личността на пророка Мохамед.

Полицията на Йемен е използвала водни оръдия и е произвела предупредителни изстрели, за да изгони протестиращите от огражденията на посолството. Най-малко един демонстрант е убит пред посолството след като полицията се е опитала да спре нови нахлувания.

„О, вестоносецът на Аллах... О, Мохамед", скандираха протестиращите.

Служителите на посолството са прехвърлени на безопасно място, информират източници за TheYemenTimes.

Свидетели съобщиха, че протестиращите са счупили прозорци на охранителните постове пред посолството преди да проникнат през главния портал.

Агенция Синхуа информира, че един човек е загинал, а десетки са ранени.

По-късно бе съобщено, че силите на реда са изтласкали нападателите от сградата.

Демонстрации се провеждат също в Ирак и Иран, като първоначално протести са възникнали сред сунитите в двете шиитски страни. В Иран протестиращите са носели антиамерикански и антиизраелски лозунги пред посолството на Швейцария в Техеран, което представлява американските интереси.

В Ирак има демонстрации в Багдад и Басра, като лидер на екстремистка група заяви, че филмът „ще постави всички американски интереси в опасност".

В столицата на Бангладеш Дака около 1000 ислямисти са се опитали да проникнат в посолството на САЩ, но са били спрени от местната полиция, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на местните информационни агенции.

Голяма група от мюсюлмани е поискала официално извинение от САЩ заради филма, който оскърбява пророка Мохамед.

Свидетели заявиха, че демонстрантите са носели антиамерикански лозунги и са изгорили флага на САЩ. Не се съобщава за стълкновения и пострадали.

Лидерът на групата е заявил, че може да последва обсада на посолството. От своя страна местната полиция обяви, че ще засили мерките за сигурност пред посолството.

В столицата на Египет Кайро полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите пред американското посолството, което е било замеряно с камъни и бутилки. От здравното министерство обявиха, че при спорадични сблъсъци са били ранени 70 души.

Стана ясно, че Канада е затворила посолството си в Кайро като предохранителна мярка, тъй като се намира до американското.

Във вторник вечерта демонстрантите атакуваха сградата на посолството в Кайро, смъкнаха знамето на САЩ и го замениха с черен ислямски флаг.

Президентът на Египет Мохамед Морси осъди действията на протестиращите.

БиБиСи съобщава за протести в Мароко, Тунис и Судан. В Нигерия са засилили мерките за сигурност пред чуждестранните посолства.

Президентът на Афганистан Хамид Карзай е отложил визитата си в Норвегия заради опасения от избухване на сблъсъци в страната.

Пакистанската полиция съобщи, че се „очакват протести" пред посолството на САЩ в Исламабад.

Засилена е охраната пред всички американски посолства и консулства по света. От Вашингтон обявиха, че антитерористично звено от пехотинци е разположено с два разрушителя до брега на Либия като предохранителна мярка.

Републиканецът Майк Роджърс, който е председател на Комисия за разузнаване към Камарата на представителите обяви, че атаката срещу консулството в Бенгази е в стил „Ал-Кайда".

„Все още има неизяснени детайли.. но е ясно, че всички отличителни белези водят към стила на „Ал-Кайда", обясни Роджърс.

„От месеци наблюдаваме „Ал-Кайда", която търси западни цели. Всичко това в Северна Африка", изтъкна той.

Протестите продължиха дори след като САЩ и Либия обявиха, че ще започнат разследване за атаката срещу американското консулство в Бенгази, където бяха убити посланикът на САЩ и други трима американски служители.

В информационното пространство се шири информацията, че атаката е била извършена не от демонстрантите, а от екстремисти.

Според първоначалната информация посланик Кристофър Стивънс и другите трима загинали са били убити от ядосаната тълпа, докато са се опитвали да напуснат мястото на напрежението с кола. В същото време се разпространява информацията, че посланикът е загинал от задушаване в консулството, което е било обстрелвано с гранатомети.

Междувременно американски издания пишат, че филмът „Невинността на мюсюлманите", който разбуди гнева на мюсюлманите в Либия, Тунис, Египет, Йемен, Ирак и Иран, може би е спонсориран от евреи и копти-християни.

Американският таблоид The Wall Street Journal пише, че филмът е на кинорежисьора Сам Басайл, който е американец от израелски произход. Вестник New York Times излезе с информация, че филмът е рекламиран от знаменития пастор във Флорида Тери Джоунс, който е скандално известен с публичното изгаряне на Корана и Морис Садек - египетски копт по произход.