Главният прокурор Сотир Цацаров не възприема асоциирането на българските магистрати с кошница ябълки, нито асоциирането на конкретен прокурор или следовател с този плод.

Поводът за недоволството на главния прокурор е пост от преди няколко дни на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан в Туитър „Боряна Бецова каква ябълка е?" във връзка с информация, че тази прокурорка ръководи разследване на финансовите средства на протестиращи граждани.

"При така наложилото се сравнение, ще следва да се заяви ясно в същия тон: Боряна Бецова не е гнила ябълка. Боряна Бецова е прокурор, който съвестно и отговорно изпълнява служебните си задължения".

В позицията на главния прокурор Цацаров се казва и че Боряна Бецова е прокурорът, който ще внесе обвинителен акт срещу бивш народен представител и председател на Правната комисия, по дело с висок обществен интерес и който наблюдава множество други дела. Макар и да не се посочват конкретни имена, главната прокуратура явно визира предстоящото обвинение срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров. В началото на годината самият Цацаров обеща, че дело ще има.

"Главният прокурор заявява категоричната си принципна  позиция, че стои зад всеки прокурор и следовател, който изпълнява законовите си задължения и ще реагира по същия начин на всеки опит  за неоснователни нападки срещу свои колеги", се казва в позицията.

Цацаров дава този отговор в рамките на съобщение от прокуратурата по повод проверките на столичната прокуратура и НАП срещу четирима активисти от Протестна мрежа.

Главният прокурор уточнява, че това се прави по сигнал на Недялко Йорданов срещу Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов.

Издателят твърди, че те извършват активна дейност, която изисква значително финансиране, поради което и се претендира разпореждане на проверка относно техните доходи и имуществено състояние.

Прокуратурата подчертава, че проверката касае единствено тези физически лица, а не неправителствени организации или други юридически лица, включително  фондация "Америка за България", "Отворено общество".