Сунитски бунтовници са превзели части от иракския град Тикрит, предава „Ройтерс”, позовавайки се на официални данни от силите за сигурност. Градът, в който е роден бившия диктатор Саддам Хюсейн, се намира на 150 км северно от столицата Багдад.

Това става само ден, след като терористите от „Ислямска държава в Ирак и Левант” превзеха втория най-голям град на Ирак, Мосул. По последни данни броят на бежанците, които напуснаха населеното място, е достигнал 500 хил. души.

Също както в Мосул, и тук всички полицейски участъци са били превзети, военните складове - разграбени, а затворниците са били пуснати на свобода.

„Асошиейтед прес” съобщи, че и този път зад нападението стоят бойци на „Ислямска държава в Ирак и Левант”, а централният град на област Салах ад Дин се намира изцяло под контрола на ислямистите. Областният управител е в неизвестност, като се предполага, че е бил отвлечен или убит от ислямистите.

Още вчера премиерът на страната Нури ал-Малики поиска парламентът да обяви извънредно положение в засегнатите области.

Бунтовете на сунитите срещу доминираната от шиити централна власт започнаха преди около година, като през последните месеци масло в огъня наливат и ислямисти, биещи се в съседна Сирия, които периодично преминават иракската граница и сеят терор в „новородената” демокрация.