Моряците от спасителния кораб "Перун" са добре и от 1 февруари стават служители на "Морска адимнистрация". Това съобщи Сергей Тарнаклийски, главен секретар на Изпълнителната агенция "Морска администрация" пред БНР. Държавата ще оперира сама с кораба от тук нататък.

Той обясни това по повод на появила се в медии информация, че екипажът на спасителния кораб „Перун", който в момента е в Дубай, се намира в бедствено положение.

Днес от Варна тръгва нов екипаж от 5-ма души, който заедно с част от екипажа на Перун, ще пътува за Варна

Договорът с фирмата наемател на кораба „Интернет агенция София" се прекратява, каза още Тарнаклийски.

От септември моряците не са получавали заплати и фирмата не изпълнява задълженията си. Договорът с Инетрнет агенция е сключен през 2006 г.

4-ма българи от кораба "Перун" по своя инициатива се прибират в България и няма да продължат работата си на кораба.

Припомняме, рпеди три месеца, именно по повод на кораба "Перун" изпратиха от Моряшки Професионален Съюз – Варна писмо до премиера Станишев и министъра на транспорта Мутафчиев. В декларация от съюза твърдяха, че тече скрита приватизация на спасителния кораб, който обаче е незаменим при аварии, бедствия и катастрофи по Българското Черноморие.

След съобщенията в медиите от министерството съобщиха, че министърът на транспорта Петър Мутафчиев разпореди на кораба „Перун" да се завърне в България.

Още през месец декември м.г. Министерството на транспорта уведоми с писма Варненската окръжна прокуратура и Софийската градска прокуратура за неизплатените възнаграждения от страна BSD „Шипинг Къмпани", наела украинската част от екипажа и „Интернет агенция" ООД, наела българската част от екипажа, припомнят от министерството.
Предприети са действия за прекратяването на договора с беърбоут чартьора „Интернет агенция" ООД.

В качеството си на корабособственик ИА „Морска администрация" сключи договори с тях, които ще влязат в сила от 1 февруари 2008 г. С това ще се гарантира редовното получаване на трудовите възнаграждения и командировъчни.

За Дубай отпътува и главен експерт от ИА „Морска администрация" Марин Пазвантов, който заедно с петимата нови членове на екипажа ще приеме кораба. В момента се проучва от къде да се зареди плавателният съд с дизелово гориво и масла за завръщането му в България.
Корабът „Перун" е зареден с хранителни провизии за един месец напред. Нормалният преход от Дубай до нашата страна ще отнеме 20-22 дни. ИА „Морска администрация" ще направи постъпки всички разходи по завръщането на кораба у нас да бъдат поети от наемателя.