Властите в Азербайджан са отказали искането на опозицията да организира на 19 юни протестен митинг пред кино „Нариманов" в града, съобщава РИА Новости.

Вместо това властите в Баку предлагат на опозиционния блок „Обществена палата" три други места в покрайнините на града за провеждане на мероприятието.

Обществената палата обединява редица опозиционни партии и движения в Азербайджан, които издигат искания за демократизация на страната.

Полицейски представители в града на Каспийско море, както и изпълнителният секретар на управляващата партия „Нов Азербайджан" Али Ахмедов са заявили по повод искането, че всякакви несанкционирани опозиционни прояви ще бъдат пресечени. Ахмедов е изтъкнал, че „изглежда има сили, които се опитват да подтикнат радикалното крило на опозицията към нарушаване на политическата и социална стабилност в страната".

Два подобни опита за провеждане на протестен митинг от опозиционния блок - на 2 и 17 април, бяха пресечени от властите. Опозицията иска провеждане на демократични реформи, обезпечаване на свободата на словото и печата и провеждане на предсрочни парламентарни избори.

При разгонване на протестните акции бяха задържани между 70 и 200 души. 14 от задържаните бяха арестувани с решение на съда заради нарушаване на обществения ред.

 

В същото време опозиционният блок е приел днес на заседание решение въпреки забраната да проведе митинга на заплануваното място.