Въпреки укрепването на партньорските отношения на САЩ и Европа с Русия, Западът все още възприема страната като заплаха и се стреми да ограничи влиянието й върху съседните й страни, пише "Комерсант", позовавайки се на нови публикации в Уикилийкс.

От тях става ясно, че инициираната от ЕС програма "Източно партньорство", включваща бившите съветски републики Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, е направена с цел да се отслаби руското влияние в тези страни.

Според докладите на американските дипломати целта на "Източното партньорство" е активното въвличане на бившите съветски републики в зоната на интересите на Запада и оттласкването им от Русия.

В тази връзка особено интересна се оказва частта, в която се отбелязва ролята на Беларус в програмата "Източно партньорство." В свой разговор европейските дипломати отбелязват, че не желаят да общуват с беларуския президент Александър Лукашенко, но това се налага, защото е по-важно да се подрони влиянието на Москва върху Минск.

Германският дипломат Фарнк Хартман заявява, че Беларус е включена в програмата, без да е извършила демократични реформи, защото главната задача на програмата е да се отдалечи Беларус от Русия. Затова и ЕС е отпускал кредити на Лукашенко и се е стремял той да участва по въпросите на евроинтеграцията.

В друга грама се говори за необходимостта ЕС да даде допълнителни кредити на Украйна, за да не потърси Киев съдействие от Москва. Представен е документ от октомври 2009 г., според който САЩ отпускат на Киев 380 милиона долара за модернизация на ядрените си реактори с цел да се намали зависимостта на Украйна от Русия.