13 мъже и две жени са загинали при взрива в завод „Миджур". Това обяви пред журналисти директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов след заседание на Кризисния щаб в село Горни Лом.

3 октомври ден на национален траур
Още...

Надеждите за намиране на оцелели се изпариха", каза Николов, който бе част от специализирания екип, направил 90-минутен оглед на мястото на взрива. Сред загиналите са и тримата ръководители на утилизацията, които били със сериозен професионален опит.

Тъжната новина е съобщена на близките на загиналите лично от социалния министър Йордан Христосков и здравния министър Мирослав Ненков.

Шефът на пожарната увери, цитиран от Нова Тв, че въпреки всичко обхождането периметър по периметър ще продължи с надеждата да бъде открит някой оцелял. Той обясни, че взривът е бил изключително силен и на мястото са се образували кратери.

7 акта за нарушения от началото на годината в завод „Миджур"
Още...

Две от сградите, които са били част от цеха, вече ги няма. Отломки с тежест 150-200 кг са изхвърчали на далечно разстояние. Останали са само стомана и желязо.

Прокуратурата е взела всичко в свои ръце. Сформирани са съвместни екипи, които ще правят процесуално-следствените действия, за да се стигне до причината и да направим така, че да не се допусне в бъдеще, каза още Николов. Той отрече информациите, че е имало по-малък взрив часове преди силния.

Взривът е станал около 16.58-16.59 часа. Последният е бил в 21.41 часа. След това взривове не е имало. Главен комисар Николов не потвърди информацията за 7 ТИР-а с боеприпаси от Гърция. Той е видял само три автомобила.

Чий е заводът „Миджур" в Горни Лом?
Още...

При огледа специалистите не са видели и частичка от човек или животинка, посочи още Николов. Той предлага за награда колегите си, които въпреки опасността за живота им, са проникнали в района на завода с готовност да окажат помощ.

Шефът на пожарната призна, че най-тежкото решение е взето снощи, а именно - след разговор с експерти е решено да не се провежда евакуация на населението от селото. Въпреки това тя е била подготвена със сгради и храна. Николов увери, че няма никакво замърсяване на водата и въздуха, потвърдено по-рано днес и от екоминистерството.

Той не изключи и човешка грешка да е причината за трагедията.

Само президентски указ може да отложи изборите, обясняват от ЦИК
Още...

От своя страна министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков обяви, че с акт на Инспекцията по труда заводът е затворен и едва ли някога ще заработи отново. Той изрази надежда все пак някой от хората да се е отклонил и да е оцелял.

Прокуратурата и следствието са се ангажирали след първия оглед утре отново да дадат информация на близките, които се поемат от службите на социалното министерство.

Сред загиналите са съпруг и съпруга, които имат 5-годишно дете. За него се грижи близък, но ако той не е в състояние, министерството ще се погрижи и за него. Христосков обясни, че предписанията, дадени на завода, не са свързани с опасните средства, а са за фрапантни нарушения за условията на труд.

800 хиляди мини имало в "Миджур" по време на взрива

Още...

Министърът на здравеопазването Мирослав Ненков пък каза, че близките на загиналите са били подготвени от екипа психолози. Той и Христосков са им казали какво е намерено, след като специалната машина е влязла с риск.

Той е категоричен, че хората трябва да получат отговор на въпросите си. Настроението на щаба е такова, че следователите и окръжният прокурор са готови да изровят всичко, коментира още Ненков, по чиито думи всичко е станало светкавично.

Образователният министър доц. Румяна Коларова изказа притеснение и загриженост след взрива в Горни Лом.

Психолог от Министерството на образованието и науката (МОН) е изпратен в училището в Горни Лом, за да работи с децата, чиито родители са в неизвестност.

Коларова осъзнава тежката травма за децата, които нямат достатъчно житейски опит, за да се справят. В училището се провежда час на класния ръководител, с участието на специалиста.

Собственикът на завода Валери Митков отрече, цитиран от Дарик, там да са работили необучени хора. Той обясни, че обученията са провеждани на колкото време трябва. По думите на Митков на мястото на инцидента ще може да се влезе в петък. Тогава може да има отговор на въпроса какво се е случило.

Нямах никакво съмнение дали трябва да влезем в завода, защото имахме информация за пожар и хора, които са заклещени. Още с пристигането видяхме, че цех "C" го няма. Първото ми впечатление беше, че просто няма как да има оцелели хора в този цех.

Това сподели началникът на пожарната в Белоградчик Пламен Петров, цитиран от БГНЕС. Той и още трима души били първите на мястото на трагичния инцидент.

Пристигнали на мястото към 17:45 часа вчера, след като получили информация от местните за пожар, който трябва да загасят.

"Нямаше нищо, гореше огън. Опитахме да стигнем до мястото, на което гореше огънят, но се чуваха слаби взривове и прецених, че няма смисъл да рискувам живота и здравето на своите служители и ги изтеглих на по-безопасно място", описа първите минути след трагедията Петров.

След като са се изтеглили, тримата пожарникари и един представител на завода са започнали да викат и да търсят оцелели. "Никой не се обаждаше и преценихме, че живи хора няма. Претърсихме малко по-отдалечените сгради, които бяха полуразрушени - търсихме под столове, маси, мазилки и т.н, викахме още, но след като преценихме, че и там няма хора, се оттеглихме", разказа той.

Общо в завода четиримата са останали около 15 - 20 минути, а веднага след като са го напуснали са се чули нови взривове, което по думите на Петров е доказало, че решението да се изтеглят е било правилно.

"Влязохме с информация, че вътре горят и се опитахме да ги спасим. Нямах съмнение дали трябва да влезем", призна той. Четиримата са влезли в завода със служебен автомобил и два пожарогасителя.

Пламен Петров и подчинените му ще бъдат предложени за награда, въпреки нарушението на правилата за безопасност, подчерта директорът на "Пожарна безопасност" Николай Николов. Те са направили всичко възможно да помогнат, макар да са установили, че няма на кого, добави той.

Припомняме, че вчера около 17 часа е подаден сигнал на 112 за взрив в завода за взривни вещества  „Миджур" в с. Горни Лом. Последваха серия вторични взривове.

Ранени са 3 жени, които са били хоспитализирани с различни травми в болници, но са без опасност на живота.  Сред тях е и съпругата на кмета на с. Горни Лом - Илиян Михайлов. Те са се намирали на портала, когато са били пометени от взривната вълна.

Съобщено бе, че и двата цеха са били изравнени със земята от експлозиите, отломки са намерени на стотици метри.  Вероятно ще има много жертви, но за момента всички отказват да спекулират. Отказват да уточнят и колко точно работници са били на смяна. Според различни източници - между 15 и 30.

Същия ден са пристигнали 7 ТИР-а с противопехотни мини за утилизиране. Предполага се, че това е вероятната причина за инцидента. Но според главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, не е възможно взривове с такава сила да са причинени от мините.

Според разпоредбите, за да влязат разследващи на мястото, е необходимо да минат 24 часа от последния взрив, а той е регистриран в 21.45 часа снощи. Лазаров обяви, че тримата служители на МВР, които са проникнали в района на завода, са действали нерегламентирано.

През 2010 г. серия взривове в завода за опасни взривни материали „Миджур" стреснаха видинското село Горни Лом. Тогава бяха ранени четирима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени.

Горни Лом има 150 жители, които са работили в завод "Миджур". Взривът през 2010 г. ги остави без работа, но това не беше първата експлозия в предприятието. През 2007 г. един мъж загина, а жена пострада при взрив на поточната линия в един от цеховете.