Украинската опозиция призова за допълнителна блокада на правителствената и президентска администрация, съобщават украински и руски медии.

Съд в Украйна се очаква да обяви решение относно забрана блокирането на правителствени сгради и столичната администрация на Киев, според прокуратурата.

Същевременно членове на опозицията продължават да блокират работата на украинския парламент. Около 50 депутати на опозицията участват в протеста. Микрофонът на председателя на парламента е покрит с украинското знаме.

Лидерът на партия „Баткивщина" Арсений Яценюк заяви, че днес на Майдана ще се съберат редица европейски политици и асистент държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд, които са в Киев заради срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Standard & Poor's заплаши да понижи кредитния рейтинг на Украйна
Още...

Междувременно премиерът Азаров заяви, че паузата в подготовката за подписване на Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС е само заради икономически затруднения. Той също така заяви, че екстремисти са отговорни за обсадата на административните сгради в Киев.

„Има сили от екстремисти сред протестиращите и тези екстремистки сили искат да блокират правителствени сгради и институции днес. Те блокираха сградата на киевската столична администрация и блокираха работата на украинската президентска администрация, на правителството и на нашия парламент", заяви Микола Азаров на министерска среща на ОССЕ в Киев.

Азаров описа ситуацията като временно затруднена, която ще бъде преодоляна.

Казваме на тези, които вършат това, че нарушават закона, това не е европейския път за развитие, и призоваваме разрешаването на всички проблеми да стане на масата за преговори", допълни той.

По думите му въпросът за промяна на властта трябва да бъде решен чрез избори.

САЩ се обявиха в подкрепа на украинските протести
Още...

Бивш председател на Върховната рада обяви пък, че украинското общество не може да бъде успокоено чрез сила.

ОССЕ предложи помощ за мирен политически диалог в Украйна. Мисия на ЕП пък ще изисква консенсус между правителството на Украйна и опозицията.

Тази сутрин между 2500 и 3000 протестиращи са се събрали на площад Независимост в централната част на Киев. Повечето демонстранти просто стоят и гледат това, което се излъчва на разположените големи екрани на площада. Много от тях стоят до варели, където са запалили огън, за да се топлят.

Други развяват знамена на различни украински опозиционни партии.

Като цяло площада изглежда празен в сравнение с вчера, отбелязва кореспондент на „Киев пост".

В сградата на столичната управа, която е блокирана и се контролира от протестиращи, се разнася още по-силна миризма, тъй като пренощувалите демонстранти вече няколко дни нямат възможност да си вземат душ, допълва изданието.

Късно следобед броят на протестиращите в Киев достигна 12 хиляди души и около 10 хиляди от тях са пред сградата на парламента, обявиха от вътрешното министерство.

От вътрешното министерство съобщиха също, че 64 криминални случая се разглеждат и 14 души са арестувани от началото на протестите в Украйна. Броят на хоспитализираните от началото на протестите са 412 души, допълва ведомството.

Журналистите започнаха да носят специални оранжеви жилетки с надпис: „Преса", за да се защитят при евентуални сблъсъци. Те също използват каски, докато работят. Повече от 40 журналисти са ранени при сблъсъците на 1 декември.

Стана ясно, че активисти са обявили икономически бойкот. Те настояват да не се купуват продукти на компании, които са собственост на представители на бизнеса към управляващата Партия на регионите.

Припомняме, първият вицепремиер на Украйна - Сергей Арбузов не изключи провеждането на предсрочни парламентарни и президентски избори като възможен изход от политическата криза в страната.