Решението 4.5 млн. лева да бъдат прехвърлени от доболничната помощ в болничната е взето на базата на анализи на Здравната каса, че тези средства ще останат неусвоени до края на годината. Това коментира членът на Надзорния съвет на НЗОК от пациентската квота д-р Станимир Хасърджиев, цитиран от БНР.

Припомняме, Българският лекарски съюз (БЛС) се оплака от рестриктивната политика на НЗОК по повод прехвърлянето на въпросните средства. Прехвърлянето на тези 4.5 млн. лв. не било съгласувано и с лекарския съюз. Според медиците това ще доведе до проблеми в образната диагностика и в лабораторните дейности. Под риск са пациентите, категоричен бе председателят на БЛС Венцислав Грозев.

Хасърджиев обясни, че предвид огромния недостиг, който има в момента в Здравната каса - за лекарства, за извънболнична помощ, за болнична помощ, Надзорният съвет е решил въпросните средства да бъдат изразходвани за дейности за лечение на пациенти. Очаквало се да не бъдат усвоени до края на годината. Станимир Хасърджиев коментира, че Надзорният съвет не може да вземе отношение защо това не е консултирано предварително с Българския лекарски съюз (БЛС).

Той е категоричен, че няма нищо нередно в решението на Надзорния съвет на НЗОК.

От своя страна заместник-председателят на Комисията по здравеопазване доц. Георги Кючуков коментира, че няма правно нарушение при прехвърлянето на 4,5 млн. лева, но практиката била порочна.

Той смята, че бюджетът на касата трябва да се спазва такъв, какъвто е приет. С преместването на средства се обезсмисляла рамката на бюджета, която е гласувана перо по перо в НС. Това можело да доведе и до бъдещо намаляване на парите за дадени дейности.