Всички линейки трябва да са на най-много четири години до 2020 година. Лекарите в Бърза помощ пък трябва да достигат до всеки болен, в което и да е населено място за най-много 20 минути. Това може да стане чрез реорганизация, обясни пред БиТиВи зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

По мнението му, една от първите мерки за подобряване на спешната помощ вече дава своя резултат - това е увеличаването на заплатите на спешните екипи. За да може помощта да се оказва достатъчно бързо, ще бъде въведено групиране на пациентите според тежестта на състоянието им.

Шарков смята, че не трябва да се прави разделяне между лекарите с категориите труд. Той е категоричен, че всички медицински експерти трябва да имат еднакви права и да получават достойно възнаграждение.

Зам.-министърът посочи, че на 1 септември министерството ще постави начало на нова здравна програма за майки и деца. Чрез нея ще се осигуряват безплатни медицински грижи, изследвания и прегледи за децата и майките.

Шарков обясни целта на програмата, като посочи, че миналата година имало 0 лева за майчино и детско здраве. Целта на програмата е всяка майка и децата, когато имат хронични и редки заболявания, да знаят къде да отидат, а не да се лутат.

Припомняме, програмата бе анонсирана преди два дни от здравния министър.

Във всички областни болници в страната се предвижда да бъдат създадени здравно-консултативни центрове. В тях на разположение ще бъдат психолог, социален работник и координатор за децата и родителите. Там ще се събират данни и за актуализирането на регистър на деца с хронични заболявания. В тези центрове всяко дете може да получи индивидуален план за лечение след съответните прегледи.

Предвижда се също и изграждането на високоспециализирани центрове в университетски болници в София, Варна, Пловдив, Плевен. Там специалистите ще се грижат за децата с по-специфични и редки заболявания като муковисцидоза, мускулна дистрофия, вродени сърдечни малформации, детска церебрална парализа.