Старата българска столица Велико Търново, където на 22 септември 1908 г. е обявена независимостта на България, очаква гости от цялата страна и от чужбина.

Градът е празнично украсен, като украсата се опитва да се доближи до облика на града преди 100 години.
Тази година за празника няма да се състои възстановка на събитията от 22 септември 1908 г.

Събитията по честванията са насочени както към почитане паметта и заслугите на всички хора за обявяването на независимостта, така и към съвременното звучене на празника.

Различни прояви по повод на годишнината започнаха още преди няколко дни в различни градове в страната. 

Полицейски служители от шест областни дирекции на МВР ще участват в охраната на обществения ред и сигурността на участниците в тържествата за 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България на 21 и 22 септември във Велико Търново.

Основните полицейски подкрепления ще бъдат ангажирани на 21 септември за осигуряването на безопасното предвижване до Велико Търново на участниците в Националния младежки събор на клубовете "Съхрани българското", организирани в шест лъча от различни краища на страната.

По думите му в деня на националните тържества на 22 септември при охраната на обществения ред и сигурността на гражданите във Велико Търново местните полицейски патрули ще бъдат подсилени със служители от всички районни полицейски управления от областта.

При необходимост в охраната на масовите прояви ще могат да се включват и подразделения на Жандармерията.