Китай планира да отбележи 70-ата годишнина от края на Втората световна война (ВСВ) в Азия и битката срещу Япония със серия от филми, концерти, представления и изложби, обявиха властите в опит за засилване на „национализма и културата", отбелязва „Ройтерс".

В центъра на събитията е военен парад в центъра на столицата Пекин през септември, въпреки че само няколко най-високопоставени представители на Западни държави е възможно да присъстват заради опасения от изпращане на грешни сигнали в региона, изпълнен с териториални спорове и горчиви спомени от войната.

Отношенията между Китай и Япония отдавна са "спънати" от това, което Китай разглежда като провал на Япония да направи компенсация за окупацията на части от страната преди и по време на войната. Пекин рядко пропуска възможността да напомни на света за страданията, които е претърпяла от Япония.

През следващите три месеца китайското правителство ще промотира 20 документални филма, 12 телевизионни драми и три анимационни програми. Вече представените произведения включват повече от 180 детски предавания, драми и мюзикъли.

С изтъкването на духа на патриотизма и героизма в своите творения, творците могат да помогнат на обществото да засили своите ценности относно историята, национализма и културата и следователно да увеличат тяхната самоувереност и достойнство като китайци", заявява заместник-министърът на културата Донг Вей.

Работата по поне пет нови филма е завършена, като те ще бъдат прожектирани в големите кина в началото на септември.

Много от произведенията ще подчертават постиженията на управляващата Китай Комунистическа партия във войната срещу Япония, както и ще наблягат върху „решаваща роля" на партията във войната. Ще се проведе и концерт под наслов „Великата стена, построена от плът и кръв", който ще демонстрира духа на въоръжените сили на Китай „под ръководството на Комунистическата партия".