Работодатели и синдикати не харесват трудовото ни законодателство и започват разговори за промени в него.
Тези позиции изразиха представители на бизнеса и синдикатите пред социалния министър Хасан Адемов по време на конференция в КНСБ за работата в несигурна среда.
Хората, които работят в несигурна среда, са ограничени в това да харчат и не потребяват достатъчно.

Икономиката в света се движи от харченето според Пламен Димитров. Освен това заетите в несигурна среда не разгръщат целия си работен потенциал. От това икономиката страда, категоричен е президентът на КНСБ.

Президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев на свой ред заяви, че работата в несигурна среда е огромен проблем. По думите му в този негативен процес участват и работниците, макар и с мълчаливо съгласие.
Решаването на проблемите на хората зависи от тяхната единност, смята той и призова служителите да се справят с проблемите си с работодателите заедно, а не всеки по единично.

Ние сме на последно място по дял на почасова работа, каза и Димитър Бранков от БСК. На последни места сме и по т.нар. „гъвкава" заетост.
Ниското използване на гъвкавите форми на заетост е заради ниското ниво на заплащане, според работодателите. При малките и средни фирми явно няма нужда от прилагане на тези форми на труд, смята Бранков.

Работодателите също така отправиха критики по отношение как държавните служби регулират взаимоотношенията на трудовия пазар.
Българската държава в момента не знае как е разпределена заетостта в страната, изтъкна още Димитър Бранков. Защо нямаме специализиран трудов съд, попита той и коментира, че по отношение на тази тема работодатели и синдикати са единодушни. Не сме доволни от трудовото законодателство, подчерта Димитър Бранков.

Затова работодатели и синдикати ще търсят общи позиции за усъвършенстване на трудовото ни законодателство. Социалният министър Хасан Адемов обеща държавата да е арбитър в дискусиите, но призова за разбирателство по темите за промени в трудовата уредба.