Русия е „ключов глобален играч" с „независима, мултивекторна външна политика".

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров пред парламента на страната, цитиран от руски медии.

Русия ще продължи да води независима, мултивекторна, съответстваща на националните интереси външна политика в интерес надеждното обезпечаване на суверенитета на страната, засилване на сигурността и укрепване на позициите в днешния конкурентен свят, поясни той.

Топ дипломатът обаче разкри, че САЩ отказват да изпратят военна делегация на високо ниво в Москва за обсъждане задълбочаване координацията в Сирия. По думите му предложението е направено от руския президент Владимир Путин по време на визитата му в Ню Йорк миналият месец.

Руският топ дипломат добави също, че идеята е включвала изпращане на руска делегация в САЩ начело с премиера Дмитрий Медведев като втора стъпка. Лавров каза още, че Вашингтон е заявил пред Москва, че няма да приеме руска делегация за координиране на антитерористичните действия в Сирия.

„Предложихме на американците това, което президентът Владимир Путин каза вчера пред обществото - да изпратят делегация от военни експерти в Москва за съгласуване на голям брой съвместни стъпки, след това ние ще бъдем готови да изпратим делегация на високо ниво във Вашингтон, водена от Медведев", заяви Лавров пред руския парламент.

„Днес ни беше казано, че няма да изпратят делегация в Москва. В същото време те не могат да приемат нашата делегация във Вашингтон", добави той.

Лавров все пак изрази надежда договореностите със САЩ за предотвратяване на инцидент във въздушното пространство на Сирия да заработят в близките дни.

По думите му други държави не са искали военна помощ от Русия за борба с тероризма.

Русия съжалява, че САЩ предпочитат да продължат курс на обезпечаване на своето глобално лидерство и изключителност, изтъкна той пред Държавната дума в рамките на „Правителствения час".