Трябва да бъдем искрени към българските граждани, защото изкуственото задържане на цената на тока доведе до около 3 милиарда задължения на НЕК, което означава, че Националната електрическа компания е във фалит. Това заяви пред журналисти в Нова Загора заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По думите му трябва да бъде създаден свободен пазар за електроенергията, но трябва държавата да се погрижи за социално слабите български граждани, защото те няма да могат да издържат, допълни Цветанов и подчерта, че енергийните помощи за тях са мярка, която ще създаде стабилност в българската икономика.

Според заместник-председателят на ГЕРБ трябва да се работи в посока намаляване потреблението на електроенергия от българските домакинства. За това трябва да се използват максимално възможностите на ОП "Регионално развитие", а именно санирането на панелните блокове, което може да понижи разходите на семействатас между 30 и 70%.

По думите на Цветанов са необходими около 2 милиарда лева, за да може около 50% от тези панелни жилища да бъдат санирани и това ще бъде ангажимент на държавата. „По този начин ще дадем по-дълъг живот на тези многофамилни жилища, защото знаете, че панелното строителство има съответния живот от около 50 години и вече някои сгради са над тази възраст. Това означава, че след 10-15 години ние ще имаме един огромен проблем, а той може да бъде решен само и единствено с подобна политика", категоричен бе Цветан Цветанов.

България е под заплаха да не усвоим никакви средства от новия финансово-програмен период за 2014 и 2015 г., предупреди още вторият в ГЕРБ.

Според Цветан Цветанов с развитието на овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството могат да бъдат осигурени много работни места на хората от ромския етнос и по този начин да им бъдат създадени трудови навици. „Това е интеграционния процес, който трябва да се прави, защото според доклада на Световната банка през 2020 г. около 21% от трудовия пазар ще бъде зает от български роми. И в тази посока ние трябва да работим за създаването на нови работни места, да можем да върнем част от тези хора, които напуснаха родните си места, и разбира се да имаме такава политика, която да гарантира сигурността. Не трябва да правим компромис с личното имущество на българските граждани, а много от тези, които са най-потърпевши по селата, са предимно възрастни хора и ние сме длъжници към тях, защото това са нашите родители, нашите баби и дядовци", посочи Цветанов.