Ислямистката групировка "Боко Харам" изби при отделни атаки около 200 души само за последните 48 часа в североизточната част на Нигерия, предадоха световните информационни агенции.

Атаките са били извършени в джамии и болници. Някои от тях са били извършени от жени.

Съобщава се също така, че групировката е обезглавила 11 свои членове в щата Борно заради това, че са се опитали да напуснат лагера им, за да се предадат на правителството.

Много от бойците са уморени от постоянните насилия и убийства и искат да сложат край на това, но групировката не им позволява, са споделили очевидци. Припомня се, че правителството започна програма, която позволява на бивши терористи да се интегрират отново в обществото. По-рано тази седмица бе съобщено, че 47 бойци на "Боко Харам" са се включили в нея.

Президентът Мухамаду Бухари вече осъди последната вълна на насилие като "нечовешка и варварска". Това са най-кървавите дни в страната от идването му на власт.

Шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини също осъди случващото се и изрази увереност, че нигерийските власти ще продължат борбата с терористите.

Припомняме, че вчера бяха убити 150 души, а след това две терористки-самоубийки извършиха отделно кърваво нападение с много загинали.

Групировката, дала клетва за вярност на "Ислямска държава", стои зад серия атентати и отвличания. Тя действа на територията на няколко държави в региона, които от своя страна организираха обща армия срещу нея.

От 2009 година "Боко Харам" е избила над 10 000 души само в Нигерия.