Със скандал започна заседанието на външната парламентарна комисия.

Лидерът на Атака Волен Сидеров възропта срещу заседанието, на което посланици и политици обсъждат нуждата от ефективна борба с корупцията.

Вие нарушавате правилата на самата комисия по Външна политика, заяви атакистът. По думите му, извънредно заседание на комисията трябва да се проведе само по неотложни причини. Заседания се обявяват най-малко 3 дни преди провеждането им. Волен Сидеров не получил и документи за заседанието.

Лидерът на националистите се ядоса защо вътрешни проблеми трябва да се обсъждат пред чужди посланици. Ние суверенна държава ли сме, или някаква територия, попита той.

Изпадате в някакво противоречие, репликира председателката на комисията Джема Грозданова. Според нея самият националист внесъл декларация, с която трябвало да се проведе такова заседание. На заседанието дойде и вицепремиерът Меглена Кунева.

Лидерът на ДПС Лютви Местан защити присъствието на посланиците, изтъквайки, че това било продължение на естествения диалог между държавите. По думите му проблемът не бил в липсата на закони, а в прилагането им. И най-европейският закон, попаднал в различна социо-културна среда може да дефектира, категоричен бе Местан.

По-късно Сидеров отново взе думата. Тази среща е едно упражнение по мазохизъм, ядоса се той. Нямало да се отчита пред посланиците как се приемат закони. Аз се отчитам пред българските избиратели, заяви националистът.

Той настоя посланиците да не се месят в държавните ни дела. В кой парламент се обсъждат в присъствието на българския посланик, попита Сидеров. Според него депутатите се унижавали, отчитайки се пред „чужди чиновници". Той директно атакува посланиците, че не можели да ни учат на борба с корупция.

Първи на мушката на атакиста бе посланикът на Франция. Има ли в последните 50 години френски президент, който да не е затънал в корупция, попита Сидеров и за пример даде Жак Ширак.

Последва посланикът на Израел с пример за уличения в корупция Нетаняху.

Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер също бил уличен в корупция като премиер на Люксембург.

Не, господа и дами, вие сте корумпирани, вие сте олицетворение на корупцията, обърна се Волен Сидеров към посланиците.

Сидеров отново атакува Меглена Кунева, че излъгала избирателите, че трябва да се затворят 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй".

Социалистът Янаки Стоилов на свой ред коментира, че срещата днес била полезна. Темата за корупцията безспорно е актуална, каза той, подчертавайки, че това е не само български, но и европейски проблем.

Корупцията се увеличавала с темповете, с които се комерсиализирала политиката. Не трябва да крием проблемите зад евро-атлантическо покривало, коментира депутатът от БСП. Стоилов също се надява, че недостатъците на проекта ще бъдат отстранени, за да се намери ефективно решение. Той „скастри" обаче посланиците за някои техни декларации и за наставническия тон.

Левицата постави въпросът и за бежанците, като според депутата от БСП Европа не провеждала далновидна политика. Трябвало да се решат кризите в страните, от които идват мигрантите. Трябва да се противодейства на истинската заплаха, крайният екстремизъм, крайният ислямизъм, убеден е социалистът.

Нали никой от вас не си прави илюзията, че корупцията е в селските кметове, намеси се в дискусията и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Корупцията била по високите етажи на властта.

Той също се обяви срещу това бюрото да се избира от изпълнителната власт. ПФ иска ръководството на бюрото да се избира от НС. Въпросът за корупцията не се решава със закон, а с воля, категоричен бе Каракачанов.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов настоя за повече уважение към посланиците. Той изтъкна многообразието в българския парламент, но подчерта, че всички искали борба с корупцията.

Ние нямаме различия относно философията и целите, които си поставя законът, коментира той. Трябвало да се уточнят детайли. Те щели да се изчистят в следващите 3 месеца и щял да се представи нов проект на „Закона Кунева".

Цветан Цветанов се извини на посланиците, ако някой от тях се почувствал засегнат от днешното заседание.

Само един дипломат взе думата - представител на холандското посолство, за да изрази убедеността си във волята на българските политици за ефективна борба с корупцията.

Не трябва да бъдем така агресивни към посланиците на други държави у нас. Тази заръка и в същото време съвет даде по-късно пред журналисти в Народното събрание Цветан Цветанов. „Аз не смятам, че трябва да бъдем така агресивни към гостите", заяви Цветанов.

Той настоя да припомни, че желанието на България и на българските граждани е страната ни да се присъедини към Европейския съюз.

„Това беше цел, която беше планирана поне 10 години преди това и България, когато е част от силна и обединена Европа, трябва да се стреми да покрие критериите и стандартите на развитите демокрации в ЕС", отбеляза шефът на герберите в НС.

Ние работим изключително добре с всички посланици от всички държави и трябва да се придържаме към добрия тон, защото винаги имаме необходимост от тези двустранни отношения", се опита да успокои още страстите Цветанов.