Пети блок на АЕЦ-Козлодуй няма да може да получи лиценз през 2017 г., и няма да може да продължи своята работа.
Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски в отговор на въпрос на Money.bg дали с подписването на договора за модернизация на блока с руско-френския консорциум между РОСАТОМ и EDF е осигурена безпрепятствената му експлоатация.

По думите на Хиновски относно проекта за модернизация на 5-и блок е направено престъпно нехайство, което в най-добрия случай ще доведе до спиране на блока за 2 години (до 2019). Той посочи бившия изпълнителен директор на централата Иван Генов за един от основните отговорни за забавянето на процеса.

България е закъсняла много с европейските процедури по съгласуване за модернизацията на блока, както и с фактическата работа по нея.

Припомняме, че на 10 октомври стана ясно, че е подписан посочения по-горе договор за модернизация, но неговото изпълнение е минимум две години, т.е. до края на 2016 г. След което трябва да започне оценката на направеното на Агенцията за ядрено регулиране, както и от европейския ядрен регулатор ENSREG. Този процес ще отнеме най-малко две години, т.е дълго след октомври 2017 г., когато изтича текущият лиценз за работа на 5-блок.

Хиновски посочи, че в момента страната ни не е предвидила и средствата, необходими за модернизация на блока. Той даде пример, че модернизацията на един ядрен блок и прилежащите му агрегати във Франция е струвала повече от 900 млн. евро.

Друг проблем пред 5-и и 6-и блок на АЕЦ-Козлодуй е, че в проекта за строителство на 7-ми блок за заложени значително по-високи антиземетръсни изисквания, както и такива за сила на вятъра. Това от своя страна ще доведе до съмнение в европейските партньори дали това не трябва да се случи и със старите блокове. Такава стъпка значително би оскъпила ремонтът на централата, което ще постави под въпрос нейното бъдеще.

Хиновски направи връзка между модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ-Козлодуй с тази на ТЕЦ-Варна, където трябва да бъдат изградени сероочистващи инсталации. В момента този процес е ужасно закъснял и ако ТЕЦ-Варна не получи дерогация (отсрочка) от ЕС, централата трябва да затвори на 1 януари 2015 г. Експертът отново изрази съмнение, че тази модернизация умишлено не се е осъществила.

По думите му загубата на атомните енергоблокове в Козлодуй, както и спирането на работа на ТЕЦ-Варна, би облагодетелствало лобито, което иска да построи АЕЦ-Белене.

Хиновски днес взе участие в представянето на доклад на Лабораторията за управление на Риска ръководена от Иван Костов. Докладът посочва, как би се променило енергийното потребление на страната в следващите 10 години на базата на няколко предпоставки - увеличаване броя на газифицираните домакинства и либерализирането на електроенергийния пазар и за крайните битови потребители.