В 12.51 започна брифингът на Марин Райков и Николай Младенов.

Служители на МВнР посрещнаха тържествено служебния премиер Марин Райков, който пристигна веднага, след като приключи церемонията в МС. Директорите на дирекции бяха инструктирани да приветстват Райков на входа на Външно.

Досегашният ни първи дипломат Николай Младенов очакваше новия премиер, който ще бъде и външен министър във фоайето на МВнР в компанията на служителите си и на медиите.

Срещата му с Марин Райков започна по-късно от предвиденото, тъй като служебният премиер се забави заради разговорите си в МС с Бойко Борисов.

В 11.44 най-после новият премиер и външен министър прекрачи прага на министерството и се ръкува с част от очакващите го служители. След това той и Николай Младенов се качиха в министерския кабинет за делова среща на 4 очи.

По време на брифинга  досегашният ни първи дипломат обяви новият премиер и външен министър за свой добър приятел, с когото са работили заедно за една кауза - България да е просперираща европейска държава.

Абсолютно спокоен оставям МВнР в неговите ръце, заяви Николай Младенов. Тръгвам си с едно неудовлетворение от работата ми тука, каза той и обясни, че не е довършил две неща - добросъседските отношения с Македония.
От наша страна, по думите му, сме готови на 110% да изграждаме добри отношения с Македония, както и транспортните и икономическите връзки.

Закон за защита на българските граждани в чужбина, е другото нещо, което Николай Младенов не е довършил. Според него тепърва ще се сблъскваме с бедствия и е редно да се гарантира защита и сигурност на сънародниците ни зад граница при бедствия.

Марине, добре дошъл обратно, завърши приветствието си Младенов, припомняйки това, че Марин Райков е бивш заместник-министър на външните работи.

Това министерство ме познава, аз също го познавам, заяви на свой ред и служебният премиер. Всички сте ми еднакво драги, обърна се той към служителите на Външно. Той призна, че е имал конфликти и спорове с някои хора, но сега им подава ръка за съвместна работа.

Според Марин Райков МВнР има проблеми и той си дава ясна сметка, че за няколко месеца няма с магическа пръчка те да се решат. България ще продължи да изпълнява своите съюзнически задължения, категоричен бе Марин Райков.

Служебният премиер вече е издал и първата си заповед към заместник-външния министър - да подготви нужните документи за предстоящия Европейски съвет. Иван Найденов остава на поста заместник-министър на външните работи.

Райков обеща максимална приемственост в екипа на МВнР. Ще се адаптираме в хода на работа, каза още той.

Не съм революционно настроен, в системата не трябва да има сътресения, увери той служителите си. Нямам амбиция да създавам нова администрация, каза още Райков. Ще бъдем отворени, прагматични, обеща още служебният премиер.

Марин Райков смята да работи за съставянето на обществения съвет към кабинета и се зарече - няма да пожаля усилия, няма да пожаля търпение и здрави нерви, за да го постигна. Хората трябва да бъдат чути, категоричен е той.

Няма да допусна никаква арогантност по отношение на протестиращите, повтори вчерашните си думи премиерът Марин Райков.

Стана ясно, че той подготвя среща с втората по големина парламентарна партия, за да обсъдят Изборния кодекс и техните притеснения за предстоящия вот. Такива срещи предстоят и другите партии.

Няма да се бавя, подчерта служебният премиер. Предизвикателствата пред нашето общество са сериозни, но не драматични, смята Райков. Политическата обстановка в момента, по думите му, ще промени възприятията ни.

За мен приемствеността е важна, така той отговори на въпрос дали ще ревизира всичко на предшествениците си. Ако обаче някъде бъдат констатирани нарушения, ще бъдат ангажирани компетентните органи, но според Райков самоцелно популистко преследване на предишния кабинет не е от полза за страната.

Още веднъж той увери, че няма да се престъпва към безразборни национализации. Подобно нещо според него ще ни обрече на икономическа изолация.
Как да одържавим държавна австрийска компания като ЕВН, попита Марин Райков, но обясни, че ще се търси отговор на съмненията на гражданите как се определя цената на тока.

Премиерът заяви, че държи публично да бъдат обявени договорите с ЕРП-тата, както и резултатите от одита, който тече в момента в тях. Цялата верига на ценообразуване ще бъде разследвана, категоричен бе Райков.

Той се обяви за това регулаторите да са абсолютно независими. Няма да предприемаме авантюри, но ще защитим интересите на хората, категоричен бе Марин Райков.

Приоритетите ни във външната политика остават същите, както и досега, стана ясно от думите на служебния премиер. Ще продължим да подкрепяме членството на Македония в ЕС.
Нашата привързаност към европейската перспектива на Македония не е достатъчна, каза обаче Райков, подчертавайки, че Югозападната ни съседка също трябва да положи усилия за европейското си членство.