Със започването на новата учебна година са се увеличили обажданията към Националната телефонна линия за деца. През септември към телефон 116 111 са постъпили над 8 хиляди обаждания.

Тенденциите са, че се увеличават обажданията за физически и психически тормоз в училище, съобщава БНР.

Осъществените консултации са повече от хиляда и петстотин, от които 88% са с деца, 5% - с родители, а 7% - с други пълнолетни граждани.

Когато разказват за проблемите си в училище децата предпочитат да остават анонимни. Младите хора се опасяват, че това ще доведе до влошаване на ситуацията и намесата на възрастните ще ги превърне в още по-голяма степен в мишена на насилие и лошо отношение в училище.

Консултациите с настанени в домовете за деца, лишени от родителски грижи, също се увеличават през септември. Децата се обаждат за трудност в адаптацията към новото място при преместване в друг дом, загубата на познати и приятели, напускането или смяната на възпитатели. Завръщането в институцията през септември след прекарана ваканция при близки и роднини.

Любовните връзки, разделите, изневярата и "търсенето на себе си" представляват почти половината от всички повиквания за септември. Такива въпроси вълнуват най-вече тийнейджърите, които се обаждат по няколко пъти.

Други въпроси, по които децата търсят помощ на Националната линия за деца, са взаимоотношенията с връстници, семейни и психосоциални проблеми.

През септември подадените сигнали към отделите "Закрила на детето" в страната са 20. Един от тях е за малолетно момиче, встъпило в брак с пълнолетно лице. Останалите са главно за риск от насилие и неглижиране в рамките на семейството.