Постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" за 24-годишния Ангел Добрев и 23-годишния Веселин Грозев постанови днес състав на пазарджишкия районен съд.

Двамата студенти по медицина са обвинени, че са изнудвали Кристина Бързакова, за да посочат срещу 200 хиляди лева мнима противоотрова след като са й поставили фалшива ваксина.

Припомняме, че Ангел Добрев и Веселин Грозев облечени като лекари позвънили на вратата на 21-годишната Кристина Бързакова от Пазарджик и обяснили, че подлежи на задължителна безплатна имунизация.

След поставянето на ваксината майката на Кристина започнала да получава съобщения по телефона, че на дъщеря й е инжектирана отрова. За да я спаси, тя е трябвало да плати откуп в размер на 200 хиляди лева за противоотровата.

След 4 дни Добрев и Грозев, студенти от МУ-Пловдив, са задържани, а медицинските прегледи показват, че на Кристина Бързакова е бил инжектиран физиологичен разтвор.

Според районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров след разпитите на свидетелите, протокола за разпознаване на 2 лица и другите доказателства може да се счита, че Добрев и Грозев са автори на престъплението.

Според адвокат Надя Василева направените от подзащитния й Добрев самопризнания не доказват вината му. Четиримата защитници на Грозев пледираха „невинен" и че е бил подведен от другия обвиняем.

Според адвокат Атанас Павлов той не е имал личен мотив за повдигнатото му обвинение - не е познавал Пазарджик или негов жител, а и жертвата. 200 хиляди лева обаче могат да бъдат добър финансов мотив.

По време на заседанието стана ясно, че Ангел Добрев, който е женен и живее в село Ивайло, е с негативни характеристични данни. Веселин Грозев пък има регистрация в РПУ-Стара Загора, че като малолетен е участвал в обир.

Въпреки искането от подсъдимите за по-лека мярка, съдия Димитър Бишуров постанови арест като решението на съда може да бъде обжалвано в 3-дневен срок.