Атонските монаси отправиха своя призив към гръцкия народ да гласува мъдро с "Не" на предстоящия референдум, пише www.agionoros.ru, позовавайки се на pentapostagma.gr.

Старецът Алипий, монасите Епифаний и Аввакум, които се подвизават в аскетичните места на Капсала (област от Света гора - Атон - б.р.) отправиха послание към гръцкия народ. В писмото се съдържа призив да гласуват с "не" на референдума на 5 юли.

Светогорците подчертават, че: "Гърция преживява историческа минута. Това е възлов момент за страната, за народа, за нашата духовна идентичност".

Монасите назовават привържениците на приемането на ултиматума, представени от Гърция на европейските кредитори като "Наемници" и "Оръдия на враговете", които се опитват да посеят страх в душите на малодушните и слабите.

"По този начин се опитват да добият драгоценна за тях победа - предателството на нашите души и достойнството за шепа предателски сребърника на Юда.

Но "не само с хляб живее човек". Изборът не е просто между драхмата и еврото, Европейския съюз и независимия път за развитие на страната, той е много по-дълбок.

За годините, през които Гърция бе в ЕС се промениха около 80% от законите (точно същото стана и в другите страни от ЕС). По мнението на атонските монаси "Всички тези закони, които вече са приети, имат своя цел не просто страната да загуби суверенитета си и Гърция да се разпродаде, но напълно да унищожат свободата и непреклонността на безсмъртната православна душа".

Авторите на писмото призовават народа да се вдигне: "Не за пенсии и заплати, а за възраждане и пробуждане на смъртоносния летаргически сън на антихристиянския Запад".

Посланието на Атонските монаси завършва с евангелските стихове: "Ако Бог е с нас, кой ще бъде против нас?".