В бюджета на НЗОК за следващата година от ГЕРБ тихомълком правят втора актуализация на бюджета на касата за тази година. Това съобщи на пресконференция депутатът от БСП Мая Манолова.

Втората актуализация касае 130 млн. лв., преведени на два транша на болниците, което е абсурдно, категорична е Манолова.

Изключително тревожна е идеята за трансфери от НЗОК към МЗ, посочи още Манолова.

Абсурдно според нея е, че в закон е записана промяна в Националния рамков договор. Социалистите очакват БЛС да реагира на предложенията в бюджета на НЗОК за следващата година.

Най-тревожно според Мая Манолова е одържавяването на резерва на касата, също разписан в закона за бюджета на НЗОК за следващата година.

Манолова намери приемственост в идеите, лансирани от бившата здравна министърка Анна-Мария Борисова и Стефан Константинов.
Тази приемственост тя видя във финализирането на наредба 49, с която ще се закрият над 30 болници.

Най-накрая ГЕРБ ще успее да закрие упоритите болници, посочи Манолова. Междувременно обаче стана ясно, че здравното ведомство се отказа от срока 31 октомври за наредбата, касаеща броя на леглата и го удължи с една година.

България става все по-корупционно място, заяви от своя страна Михаил Миков по повод днешния доклад на "Трансперънси интернешънъл".

Това, че страната ни се нарежда по корупционен индекс до страни като Того, Тринидад и Тобаго, Салвадор и Панама, води до отлив на чуждестранни инвеститори, категоричен е Михаил Миков.

От БСП използваха доклада, който показва задълбочаваща се корупция у нас, за да атакуват ГЕРБ, че тяхното правителство е по-корумпирано от тройната коалиция.

Като пример от БСП посочиха предложенията на управляващите за промяна в закона за Сметната палата. С него се предвижда одитите на малките общини с бюджет под 10 млн. лв. да се извършва от регистрирани одитори срещу заплащане.

От БСП информираха, че част депутатите от ГЕРБ, които внасят промените в закона, са счетоводители и регистрирани одитори, а поне 167 общини са с бюджет под 10 млн. лв.