Не мога да погледна в утрешния ден и в бъдещето". Така отговори Валери Симеонов на въпрос: „Значи оставате в коалицията?".

След двучасова среща между съпредседателите на Патриотичния фронт и премиера Бойко Борисов - ден преди патриотите да кажат окончателно дали оттеглят подкрепата на правителството, решението им все още остава обвито в мистерия.

Преди около месец от ПФ поставиха 7 условия за подкрепата си към правителството, в които влизаха изисквания за конкретни спешни мерки във важни обществено наболели области като битовата престъпност и енергетиката.

В лаконичния си коментар след срещата Валери Симеонов и Красимир Каракачанов обявиха, че от 2-часовите разговори са отделили час и половина да говорят само и единствено за битовата престъпност.

По време на диалога конкретно за тази точка е присъствал и силовият министър Румяна Бъчварова. Участвал е и финансовият министър Владислав Горанов и председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Какви анагажименти са поели представителите на ГЕРБ не стана ясно. Съпредседателите на ПФ изтъкнаха, че част от условията вече са изпълнени, но остават и такива, по които още няма предприети мерки. Те гарантираха, че след като проведат заседание на ПГ, ще вземат окончателното си решение и както обещаха, ще известят за него в утрешния ден.

Малко по-късно в сградата на парламента съпредседателите на Патриотичния фронт отново повториха пред журналисти, че част от исканията им са изцяло изпълнени.

Макар че първоначално „патриотите" се зарекоха, че на 1-ви юли ще кажат „Да" или „Не" на кабинета „Борисов 2", те все още не заявяват ясно позицията си. От думите на Валери Симеонов може да се стигне до извода, че остават в управляващата коалиция.

„Удовлетворен съм от срещата с премиера. Работено е по всички точки. Част от исканията ни дори са изцяло изпълнени. Виждаме един конструктивен и доброжелателен подход", обяви съпредседателят на фронта.

Сред точките, които не са изпълнени, е въпросът с борбата за битовата престъпност. Окончателното решение на ПФ ще стане ясно на пресконференция утре, тъй като парламентарната група на фронта все още няма окончателна позиция за това дали излиза от правителството.