Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия на Великобритания Ед Милибанд ще заяви днес, че обещанието на премиера Дейвид Камерън да се проведе референдум за членството в ЕС ще вкара бизнеса в 2-годишен хаос, ако консерваторите спечелят парламентарния вот, предаде Ройтерс.

Днес започва предизборната кампания във Великобритания във връзка с насрочените на 7 май парламентарни избори на страната. Парламентът ще бъде разпуснат от кралица Елизабет по инициатива на Камерън.

Камерън обеща да предоговори отношенията с ЕС и да се проведе референдум до края на 2017 година, ако спечели вота.

Вестник Financial Times публикува цитати от реч на Милибанд, която той ще изнесе по-късно днес в Лондон. Също така има изказвания и от други лидери.

Лейбъристите предупреждават, че излизането на страната от ЕС е „най-големият риск за британския бизнес".

Няма нищо по-лошо за нашата страна и нашия износ от играенето на политически игри с нашето членство в Европа, предупреждава Ед Милибанд.

Това е рецепта за две години несигурност, през които ще има отлив на инвестиции, две години на хаос, през които бизнесът няма да може да планира за бъдещето и две години на загубени възможности за прогрес, за печалба, за просперитет, заплаха за британския трудов пазар, британския бизнес и просперитет, продължава той.

Камерън пък ще предупреди, че лейбъристко правителство ще доведе до увеличаване на данъците и риск от „икономически хаос".

Според последните социологически проучвания Консервативната партия води с 4% пред Лейбъристката партия.

Изследване на ComRes за ITV News и Daily Mail дава най-голямата преднина на консерваторите от септември 2010 година.

Консерваторите получават 36% подкрепа, един процент повече от миналата седмица, а лейбъристите получават 32%, 3% надолу. Трета е британската Партия на независимостта с 12%, либералдемократите - 9% и Зелените вземат 5%.