Междинният преглед на Европейската стратегия за биоразнообразие до 2020 г., публикуван от Европейската комисия, показва, че през последните години няма значим напредък по отношение на спирането на загубата на биоразнообразието и за възстановяването на екосистемите, отбелязват от WWF България.

Според доклада причините за това са недостатъчното прилагане на природозащитното законодателство и нарастващият натиск от страна на селскостопанския сектор.

Европейската стратегия, приета от държавите членки на ЕС през 2011 г., включва шест основни цели, които да осигурят спирането на загубата на растителни и животински видове, жизненоважни за нашето здраве и за устойчивото развитие на континента и на цялата планета. Четири години по-късно никоя от целите не e приближена.

В областта на селското стопанство и горите въобще не се отчита напредък. Действията на политиците в тези области са твърде посредствени. Неотдавна във Великобритания WWF и други неправителствени организации съдиха британски институции заради провала им да работят със селскостопанския сектор, за да се справи с разрастващото се замърсяване, което спира възстановяването на природата.

Същевременно, благодарение на европейската мрежа от защитени територии Натура 2000, състоянието на много местообитания и видове в Европа се е подобрило. Ползите за природата, хората и икономиката, произтичащи от това, силно се увеличиха. Това показва, че съществуващото екозаконодателство работи ефективно и че тя се нуждае единствено от стриктно изпълнение.

Женвиев Деладриер, директор на Европейския офис на WWF, зявява: „Зарадвахме се на изказването на заместник-председателя на Европейската комисия Тимерманс преди няколко дни от Ню Йорк. Той се ангажира да превърне целите на устойчиво развитие в силни политически действия. Сегашният междинен преглед на стратегията на ЕС за биологичното разнообразие е добра възможност за концентриране на усилията върху опазване на биологичното разнообразие в Европа и в света".

Мартина Млинарич, експерт по политиките в областта на биоразнообразието и водите за европейския офис на WWF, допълва: „Комисията трябва да използва властта си, за да накара държавите членки да прилагат ефективно директивите за птиците и местообитанията и да изгради последователни политики в областта на енергийната и транспортната инфраструктура, както и за селското стопанство. Трябва да се обърне сериозно внимание на интензивното земеделие, една от основните причини за загубата на биологично разнообразие - производството на храни зависи от природата и трябва да допринесе за опазването й, а не за нейното изчезване."

"Да опазим природата жива", е мотото на кампанията за спасяване на европейските директиви за птиците и местообитанията, въз основа на които съществува мрежата от защитени територии Натура 2000. В момента Комисията проучва нуждата от преразглеждане на директивите. Кампанията е организирана от от коалиция на неправителствени организации в цяла Европа (BirdLife, Европейското бюро по околна среда, Приятели на Земята Европа). Благодарение на тази кампания, повече от 500 000 души откликнаха за участие в обществената консултация на ЕС и заявиха на Евросъюза да защитава законодателството, което гарантира съществуването на Натура 2000. Това е най-високият брой хора, участвали досега в проучване на Европейския съюз.