Разговорите между Русия и САЩ, имащи за цел да достигнат до споразумение за поставяне на международен контрол върху сирийските химически оръжия, навлязоха в третия си ден, съобщава БиБиСи.

Американски източници информират, че разговорите в Женева между Държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския му колега Сергей Лавров са тежки, но водят до прогрес.

Източник заяви за БиБиСи, че те изчисляват размера на сирийските химически запаси.
Говорител на руския външен министър Сергей Лавров изтъкна, че разговорите между министрите в Женева са „в истинската си същност".

Кореспонденти на британската медия смятат, че преговорите в Женева все още срещат значителни технически и политически предизвикателства, когато се възобновят.

Постигнат е някакъв прогрес за това как да се изчисли инвентарът от химическите оръжия на Сирия, подчерта официален представител, допълвайки, че двете страни са намалили различията помежду си за това всяка страна какво смята за размера на сирийските химически оръжия.

Преговорите в Женева са основно насочени към прокарване на руския план, който включва в сърцевината си да се поставят химическите оръжия на Сирия под международен контрол. Сирия се съгласи на плана и изпрати документи до ООН, за да подпише Конвенцията за химически оръжия, която забранява използването и производството на химически оръжия.

Планът накара президента на САЩ Барак Обама да отложи военна операция срещу Сирия.

В същото време докладът на химическите инспектори за Сирия се очаква следващата седмица „категорично" да потвърди, че са използвани оръжия за масово поразяване в близкоизточната страна миналият месец.

Високопоставен дипломат от ООН заяви за БиБиСи, че шефът на световната организация Бан Ки Мун ще представи доклада пред Съвета за сигурност на ООН в 11 часа в Ню Йорк в понеделник.

Той добави, че докладът няма да хвърля вина кой е използвал химическите оръжия, а ще представи фактите от иззетите проби - кръв, урина и почва - също така интервюта с доктори и свидетели, който могат да хвърлят вината върху извършителя.

Ако днес разговорите в Женева завършат с успех, САЩ се надяват процесът да бъде съгласуван с резолюция в Съвета за сигурност на ООН. Русия не иска резолюция, в която се подкрепя военна интервенция. Администрацията на Обама показа, че е склонна да се приеме такава резолюция.

Високопоставени представители от Белия дом са заявили, че Обама вече не настоява да бъде включена в резолюция заплаха за сила, което е едно от най-големите несъответствия в позициите на Москва и Вашингтон. Но те са подчертали, че Америка си запазва правото на военен удар без одобрението на ООН.

По-рано Обама заяви, че очаква много от усилията на Държавния секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров за решаване на сирийската криза. Но в същото време Обама се обяви и за допълнителен контрол над сирийските действия по отношение на предаването на химическите оръжия, на което Дамаск вече се съгласи официално.