Грижата за нацията е споделена отговорност. Това заяви в 30-минутна реч вицепрезидентът Маргарита Попова на кръгла маса на тема „Националната идентичност и патриотичното самосъзнание в глобализиращия се свят". По думите й няма по-подходяща, по-навременна и по-обединителна тема от тази, която да се обсъди на третия ден от Възкресениe Христово.
Какво е държавност?, попита тя. Какво е държавността без сътрудничество и без уважение, продължи Попова.

Няма национален напредък, ако всеки ден не си напомняме, че можем да вървим напред само заедно, категорична бе тя. Според нея човешките ценности са останали на заден план. Има висока степен на обществени очаквания, смята вицепрезидентът.
Според Попова хората очакват топла дума, да бъдат приласкани от държавниците ни, за да вървим заедно напред и за укрепване на нацията.

Казваме, че в глобалния свят губим доверие помежду си, губим доверие в институциите, изтъкна вицепрезидентът. Има дефицит на лидери, допълни тя. Липсват институции, които да бъдат посочени еднозначно и смело като генериращи единение, посочи тя.

Връщайки се към Христовото Възкресение и честване на един държавнически празник - Деня на Конституцията, Попова заяви още: „Конституцията е библията на християнския свят". Тя увери, че като вицепрезидент се стреми да съблюдава за спазването на основния закон в името на единението на нацията.

„Никой сам не може и не бива. Днес трябва да се обединим", настоя Маргарита Попова. Според нея родолюбието и патриотичното възпитание не могат да се налагат чрез клишета.

Какво ни донесе в глобалния свят европейското членство, попита Маргарита Попова. Силата на нациите, по думите й, е в техния дух. Именно това сме забравили според нея. Забравихме онези могъщи духовни устои, които направиха възможно нацията ни да оцелее, а да направи и онази велика епоха на Възраждането, коментира вицепрезидентът.

Глобализацията донесе много позитиви, изтъкна Маргарита Попова. Какво загуби човешкият свят в глобалния свят?, попита тя. За да има успешен глобален свят, няма как и грях е да забравим и да отхвърлим живота в исторически контекст, убедена е Попова. Днешното човешко общество е ориентирано все по-консуматорски, каза вицепрезидентът.

Три възлови проблема очерта тя пред европейската общност и страната ни - Шенген, паричния и валутен съюз и общностната миграционна политика.

Според Маргарита Попова се виждат наченките на зараждащите се два концентрични кръга. Аз се бунтувам срещу това, Европейската идея е нещо друго - солидарност и хуманизъм, категорична бе Маргарита Попова.

Днешният глобален свят се преформулира и прегрупира, допълни тя. Повече от всякога ни е нужна национална идентичност, смята вицепрезидентът. Според нея не трябва да търсим самозвани спасители. По думите й днес трябва да се дискутира по теми като миграцията, демографската катастрофа, укрепване на държавата ни.

Интеграцията в глобалния свят е движение в много посоки, движение едни към други, убедена е Маргарита Попова. Имаме национален капитал и можем да го използваме, подчерта тя. Политическият ни елит, по думите й, в навечерието на изборите трябва да мисли за народа си, а не за политическите си и лични интереси. Защото това би било края на духовността, заяви вицепрезидентът.

Председателят на БАН академик Стефан Воденичаров на свой ред заяви, че състоянието, в което е страната ни, се дължи на това, че е изгубен контактът между институциите. Ние българите имаме едно голямо предимство пред останалите - имаме дълбоки корени, посочи Воденичаров.

По думите му трябва да запазим нашия език, традиции в глобализиращия се свят. Въпросът с патриотичното образование в момента е един наболял въпрос, смята председателят на БАН. Според него много млади хора се срамуват да кажат, че са българи и трябва да се намерят начини младите да са горди с произхода си. Ние нарушихме възпитанието на подрастващите, а без възпитание няма образование, каза академик Воденичаров.

Великотърновският митрополит Григорий на свой ред поздрави участниците от името на патриарх Неофит. Бог напред и ние след него, изтъкна той.